Dehidracija: Uzrok jutarnjih mučnina, sporijeg rasta djeteta, astme, autoimunih bolesti...

Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJA i iskustva dr. Fereydoona Batmanghelidja prisustvo vode u organizmu potvrđuju kao temeljni regulacijski faktor svih događaja u organizmu. Primarni uzrok bolnih, degenerativnih civilizacijskih bolesti je dehidracija i možemo je spriječiti. Dehidriranost je uzrok boli, dijabetesa, krvožilnih bolesti, bolesti srca, imunološkog sustava, mozga, malignih bolesti. Hidriranost sprečava razvoj bolesti, liječi bolesti i/ili komplikacije.

"Vezana" voda u organizmu prisutna je u stanicama. Voda u stanicama već sudjeluje u kemijskim reakcijama te organizam za svaki drugi proces treba onu "slobodnu". "Slobodna" voda nalazi se u sistemu koji okružuje stanice. Dehidracija je zapravo manjak "slobodne" vode. Organizam vodu koristi za razgradnju hrane, u jetri, troše je pluća, trošimo je prilikom fizičkih aktivnosti itd. U organizmu stanje stresa pokreće dehidraciju. Oslobođeni degenerativni hormoni vežu "slobodnu" vodu pri čemu dolazi do zastoja njezinog toka. Vodu trebamo osigurati prije svakog procesa.

Dehidracija kod djece


Dehidracija je posebno opasna kod djece. Ona nemaju rezerve vode u organizmu. Dječji organizam u stanju dehidracije odmah prelazi u fazu autoimune bolesti. Dr. Batmanghelidj navodi primjer oboljenja od dijabetesa tipa 1, odnosno dijabetesa ovisnog o inzulinu. Stanje dehidracije direktno uzrokuje razaranje beta-stanica gušterače koje proizvode inzulin. Kroničnom oboljenju mogu prethoditi simptomi dehidracije kao što su alergije i astma.

Jutarnja mučnina kod trudnica također je simptom dehidracije, i majke i fetusa. Fetus šalje poruku koristeći kemiju majčinog organizma. Hidriranost utječe na rast fetusa, a utječe i na rast kose fetusa. Hidriranost omogućuje pravilan rast i razvoj djeteta.



Uloge vode

Manjak vode za organizam znači i manjak elemenata koje voda transportira do organa, tkiva, stanica. Ti su elementi organizmu potrebni, a da bi ih osigurao. započinje razgradnju samoga sebe. U alopatskoj su medicini tzv. "spori virusi" zapravo dijelovi organizma, dijelovi proteina, DNK, staničnih membrana, hormona i sl. nastali kanibalskom razgradnjom izazvanom dehidracijom. Dehidracija je uzrok manjka minerala u organizmu zbog smanjene proizvodnje želučane kiseline te stoga smanjene apsorpcije esencijalnih minerala. Uzrok je i manjka esencijalnih aminokiselina koje organizam koristi za neutralizaciju proizvedenih toksina.

Voda u živim organizmima ima mnogo uloga. Osim priznate uloge otapala i prijenosnika elemenata, voda je i prirodan izvor energije, ima vlastiti metabolizam (hidroliza), primarni je nutrijent te je vezivni materijal stanične membrane. Alternativni vezivni materijal je kolesterol, a alternativni izvor energije za organizam je kalcij iz kostiju. Kolesterol je i materijal kojim organizam popravlja štetu na žilama i u srcu nastalu zbog nagrizanja kiselom krvi – što je još jedan simptom dehidracije.

Voda je esencijalna u svim fazama rasta organizma od trenutka oplodnje. Neurotransmiter histamin, odnosno u razdoblju rasta hormon rasta, sudjeluju u regulaciji unosa vode. Hidriranost je povezana s kemijskom ravnotežom organizma, ravnotežom hormona pa i ravnotežom razine hormona rasta.

Dehidracija i pretilost

"Vezanu" vodu unutar stanica i "slobodnu" vodu koja cirkulira možemo gledati kao dva međusobno povezana oceana, kao što u prirodi oceani i jesu. Dehidriranost, odnosno manjak "slobodne" vode uzrokuje zatvaranje kanala koji ih povezuju. Organizam zaustavlja protok vode i ulazi u stanje slično hibernaciji. Organizam zatim pokreće alternativni sustav opskrbe stanica vodom. Te alternativne prolaze otvara hormon inzulin pa stoga organizam stimulira gušteraču na njegovu proizvodnju. Voda u stanice tada ulazi s glukozom. Stanje dehidracije, kada organizam postaje ovisan o proizvodnji inzulina, uzrok je pretilosti. Uzrok je i dijabetesa tipa 2 te svih komplikacija dijabetesa.

Voda i sol

Voda i sol jaki su prirodni antihistamini. Dr. Fereydoon Batmanghelidj na predavanju održanom na Državnom forumu o zdravlju* u Washingtonu 2003. godine preporučuje vodu i sol u omjeru s izotoničnim učinkom: četvrtina žličice izvorne soli (cvijet morske soli, himalajska sol, keltska sol) na litru najčišće moguće vode.

Preporučuje:
dvije čaše vode odmah nakon jutarnjeg buđenja,
čašu vode pola sata prije uravnoteženog obroka te
čašu vode dva i pol sata nakon obroka.



Preporučuje uzimanje vode prije svake fizičke aktivnosti koju preporučuje svaki dan. Dehidraciju trebamo spriječiti mijenjanjem svakodnevnih navika, prestajanjem uzimanja: kofeina, alkohola, gaziranih pića i umjetnih zaslađivača.

Nedostatak minerala kalija, kalcija, magnezija, cinka, selena i mangana preporučuje nadomještanjem suplementima. Unos vode koji naš organizam čini dobro hidriranim te unos nutrijenata koji grade organizam ključni su elementi održanja zdravlja i dugog života.

Ispijanje vode nema štetnog učinka


Dok dehidracija ne bude opće priznata kao temeljni uzrok boli i degenerativnih bolesti, sami si možemo pomoći. Percepcija žeđi nije mjerodavna kao ni osjećaj suhih usta. "Slobodnu" vodu trebamo osigurati prije no što je organizmu potrebna. Ona je, srećom, još uvijek dostupna svima. Shvaćajući uloge čiste vode i važnost za sve žive organizme možda ćemo je više cijeniti i čuvati.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.