Djeca koja ne vole povrće mogla bi se predomisliti uz novu edukativnu aplikaciju

Foto: 123RF / Google Play Store

NAGOVORITI djecu da pojedu povrće ponekad može biti prava noćna mora. No pomoću nove aplikacije za pametne telefone, izbirljiva djeca mogla bi povrće početi smatrati privlačnijim. To tvrde znanstvenici sa sveučilišta Aston i De Montfort i psiholozi iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Rezultat njihove suradnje je aplikacija Vegetable Maths Masters, koja je namijenjena djeci u dobi od 3 do 7 godina.

“Djeca odabiru željeni lik pa ga hrane različitim vrstama povrća. Lik je sretan kada jede i daje pozitivne verbalne povratne informacije. Djeca u zamjenu za uspješno riješene zadatke 'zarađuju' zvjezdice”, objasnili su autori igrice.

Tako se, kažu stručnjaci, u dječjem mozgu počinju stvarati pozitivne reakcije na povrće i vjerojatnije je da će ga početi konzumirati.

“Razvili smo aplikaciju koja se temelji na psihološkom istraživanju i ima integrirane različite metode koje su poznate po tome da povećavaju interes za povrćem i bude žudnju da ga djeca isprobaju. To uključuje gledanje fotografija povrća, nagrade za uspješno odigranu igru i hranjenje druge djece, odnosno likova”, rekla je dr. Claire Farrow sa Sveučilišta Aston koja dodaje da je istraživanje pokazalo da će djeca vjerojatno probati hranu ako su vidjela da je likovi jedu i u njoj uživaju.

“Ova zabavna igra za malu djecu kombinira najbolje psihološke dokaze o poticanju zdravih navika dječje prehrane uz rani razvoj matematičkih vještina”, dodala je profesorica Emerita Carol McGuiness.

Igrica se može preuzeti na Android i iOS uređajima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.