Dojenje ima mnoge prednosti za majku i dijete, a ovo su neke od njih

Foto: 123RF

DOJITI ili hraniti dijete na bočicu odluka je koju svaka majka donosi individualno. No ako ste svoje dijete odlučili hraniti mlijekom iz vlastite proizvodnje, evo nekoliko prednosti takve odluke.

Dojenje je dobro za bebino zdravlje

"Dojene bebe manje obolijevaju od raznih prehlada, upala sinusa i uha. Također, imaju manje problema s proljevom i zatvorom te manju vjerojatnost da će razviti alergije", kaže dr. Jim Sears, koautor knjige The Baby Book.

Majčino je mlijeko zdravo i za samu majku

"Dojenje pomaže u sprečavanju raka dojke i jajnika. Osim toga, dojenje oslobađa 'majčinske hormone' poput prolaktina, koji uz to što omogućuje proizvodnju mlijeka, ima smirujući učinak. On opušta majku, pomaže joj da brže zaspi nakon noćnog hranjenja, a može biti od pomoći u borbi protiv potencijalne postporođajne depresije", rekao je Sears.

Dojenjem ćete uštedjeti novac

"Ako izračunate troškove kupnje adaptiranog mlijeka i bočica, vidjet ćete da je dojenje dobar izbor. Čak i ako kupite izdajalicu, opet ćete biti u plusu", poručio je dr. Sears.

Pomaže kod mršavljenja

"Svaka majka gubi kilograme koje je dobila tijekom trudnoće vlastitim tempom. Međutim, odlična je vijest da vaše tijelo troši dodatne kalorije ako proizvodi mlijeko za bebu. No važno je da mudro birate hranu kako biste zadovoljili i svoje i bebine potrebe", ističe liječnik.

Više mjeseci bez menstruacije

"Ako dojite, moguće je da se vaša menstruacija vrati tek za šest do devet mjeseci nakon porođaja. Kada se ciklus uspostavi, moguće je da menstruaciju ne dobijete baš svaki mjesec. Međutim, imajte na umu da to ne znači da ne možete začeti u tom razdoblju", poručio je.

Brži oporavak nakon porođaja

"Hormon oksitocin potiče izlučivanje mlijeka. Osim toga, potiče i kontrakcije maternice, što omogućava da se maternica brže vrati na svoju veličinu prije trudnoće. Njeno skupljanje smanjuje krvarenje nakon porođaja", izjavio je dr. Sears.

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.