Foto: Shutterstock
TRADICIONALAN, al opet svaki puta iznova originalan, božićni kuglof ukras je svakog obiteljskog stola. Donosimo vam recept s dodanim kandiranim voćem koji će dati pravi blagdanski štih vašem domu.
Sastojci:
50 dag brašna
1 svježi kvasac
100 g margarina
150 g šećera
1 veliko jaje
2 jaja
1 žumanjak
1 prstohvat soli
3 dcl mlijeka
100 g kandiranog voća (mi smo se odlučili za arancine)
Priprema:
U mlijeku otopite kvasac uz dodatak malo šećera i ostavite da se digne. Dovoljan je prstohvat šećera.
Brašno, sol, jaja, žumanjak, kvasac miješati uz dodavanje toplog mlijeka.
Margarin izrežite na sitne komadiće i dodajte u tijesto.
Ostavite tijesto da se digne pola sata.
Kalup premažite margarinom i pospite brašnom.
Dodajte arancine u tijesto i miješajte lagano.
Dodajte tijesto u kalup i pecite na 170˚C oko sat vremena.
Probajte čačkalicom je li biskvit pečen.
Kuglof izvadite iz kalupa dok je još vruć.
Ukoliko želite da kuglof bude ravnomjerno sočan dodajte mješavinu ruma ili soka , ali dok je
kuglof još u kalupu, a potom ga izvadite.
Kuglof možete dekorirati mješavinom bjelanjka i šećera ili posuti štaub šećerom.
U slast!