Ivana Zaher za Index otkriva što je najvažnije u postpartumu: Nemojte zaboraviti sebe

Foto: Shutterstock

IVANA Zaher je mama, pilates instruktorica i poduzetnica koja u svojoj praksi radi sa ženama na oporavku tijela nakon porođaja, povratku snage i samopouzdanja. Stoga nam je odlučila otkriti kako se žensko tijelo sve mijenja u trudnoći te kako se novopečene mame najlakše mogu oporaviti od trudnoće, ali i porođaja.

''Zbog povećanja težine od naprijed, rastom bebe odnosno trbuha, mijenja se težište tijela. Tako trudnice imaju povećanu lordozu, krivulju u donjem dijelu leđa, i ne samo to nego se mjesto zakrivljenosti pomiče prema gore. Kako trudnoća odmiče, trbušni mišići se rastežu te nisu više u optimalnom položaju da obavljaju svoju funkciju. Naše tijelo je pametno, što znači da će njihovu funkciju preuzeti neki drugi mišići, i to mišići leđa i fleksori kuka. Zato se u trudnoći, ali i nakon nje javljaju bolovi u leđima'', objašnjava Zaher.

''Kako maternica raste i pomiče se prema gore, prsni koš se širi pa žene obično ne samo da moraju kupovati veće čašice nego i veće grudnjake općenito. Nakon porođaja bi se prsni koš trebao vratiti u opseg prije trudnoće, ako i godinu dana nakon porođaja se ne vrati, treba se i može intervenirati. Osim toga, mišići zdjeličnoga dna trpe povećani pritisak te dolazi do njihovog slabljenja i rastezanja'', dodaje. 

Kako objašnjava, ovo stanje će ostati nakon porođaja ili se pojačati, ovisno o načinu porođaja. Dakle, već sama trudnoća je velik napor za tijelo i bez obzira na način porođaja žene bi trebale razmišljati o oporavku tijela od trudnoće. S obzirom na to da se postpartum često naziva četvrtim tromjesečjem, instruktorica pilatesa otkrila nam je što je najvažnije u postpartumu i kako mama može pridonijeti što lakšem i bržem oporavku.

''Bilo bi dobro da se žena posveti sebi, ovo je vjerojatno najbitnije i vrlo često padamo same sebi u drugi plan čim se beba rodi ne razmišljajući da će nas naše dijete/djeca trebati još jako, jako dugo. Dakle, još pred kraj trudnoće organizirati si pomoć nakon porođaja kako bi prvih nekoliko dana mogla što je moguće više odmarati. Naravno da ovo nije uvijek moguće, no sada pričamo o onome što bi i kako bi bilo najbolje, a na nama je da unutar svojih okvira odredimo što je to za nas'', kaže.

''Nema potrebe žuriti u rigorozne tjelovježbe ili dijete u želji da se povrati staro tijelo, već se nježno, kroz vježbe disanja povezivati s novim/starim tijelom. U prvim tjednima oporavka, koji mogu početi od tri do šest tjedana nakon porođaja, ovisno o situaciji rodilje, radimo puno na mobilnosti torakalne kralježnice, masiramo tijelo i opuštamo mišiće za koje znamo da su zadnjih devet mjeseci potegnuli, dok u isto vrijeme radimo na buđenju uspavanih mišića abdomena.''

Dodaje kako je prvenstveno glavni cilj dobiti funkcionalnu dijafragmu jer time imamo veću šansu za zdravim i funkcionalnim zdjeličnim dnom. Potom progresivno dolaze vježbe za jačanje i u osam tjedana, koliko oporavci uglavnom traju, tijelo se vraća na tvorničke postavke.

Kako upozorava Zaher, postpartum nije vrijeme za junačenje i dokazivanje, baš suprotno, to je vrijeme za nježnost i ljubav prema sebi. Preuranjeni povratak u prejake tjelovježbe može samo imati negativne posljedice na tijelo i zbilja nema razloga za žurbu. "Krenuti u pokret apsolutno da jer smo stvorene za pokret, ali nježno i u skladu s mogućnostima tijela", napominje.

Dodaje kako je postpartum oporavak cjelina koju čine vježbe disanja, masaže i jačanja, čija se težina progresivno povećava kako tjedni odmiču. Naprimjer, radeći samo vježbe za jačanje rektusa abdominisa, smanjit ćemo dijastazu, što ne znači da smo oporavili tijelo od porođaja jer smo zanemarili sve mišiće trupa ispod rektusa, kao i dijafragmu te mišiće zdjeličnoga dna.

Tako žene koje nemaju dijastazu imaju inkontinenciju, prolaps, hernije, bolove u leđima i mnoge druge slične probleme upravo zbog slabog trupa, kaže Zaher, koja je za kraj izdvojila nekoliko savjeta za sve žene koje su rodile, a odgađaju vježbanje.

''Nemojte se bojati pokreta. Ako imate prolaps, to ne znači da više nikad nećete podizati teže od pet kilograma, ako imate inkontinenciju, to ne znači da trebate s njom živjeti do kraja života samo zato što ste rodile. To nije normalno i rješivo je. Tome svjedoče žene koje su prošle moje postpartum programe, i to i nekoliko godina nakon zadnjeg porođaja. Za oporavak nikad nije kasno. Nemojte odustati od sebe'', dodala je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.