Foto: 123rf
JEDAN OD vitamina koji se preporučuje svakoj friškoj trudnici kao i ženama koje tek planiraju trudnoću jest folna kiselina. Vitamin koji je potreban svim živim bićima, a posebno trudnicama s obzirom da je znanstveno dokazano kako manjak folne kiseline u organizmu trudnice može voditi riziku defekta neuralne cijevi fetusa, o čemu pišemo dalje u tekstu.
Zato je izuzetno važno odmah po saznanju o trudnoći, ili s planiranjem trudnoće u organizam unositi dovoljnu količinu svih vitamina, a posebno folne kiseline. Manje više svi kombinirani vitamini za trudnice imaju u sebi tu dovoljnu dozu folne kiseline, od 0,4 mg, no kako se tim vitaminom ne možete samo tako predozirati, nije na odmet uzimati i dodatnu dozu.
Doduše, farmaceutska industrija tu količinu smatra sasvim dovoljno te rijetko preporučuju dodatne količine, ali isto tako postoje i visokorizične trudnoće, posebno dijagnosticirane ženama koje su već rađale djecu s defektom neuralne cijevi, imaju u krvnom srodstvu nekoga s tom dijagnozom, žene koje su sklone alkoholu, žene s dijabetesom, a posebna se pozornost posvećuje i ženama koje su prije planirane trudnoće koristile kontracepcijske pilule koje smanjuju razinu folne kiseline u organizmu.
Važno je znati da je folna kiselina izuzetno važan trudnički vitamin kako prije trudnoće (ako se planira), tako i, a posebno tada - za vrijeme prvog tromjesečja.
Naime, problemi s neuralnom cijevi pojavljuje se vrlo rano u embrionalnom razvoju, negdje između 17. i 30. dana nakon začeća zbog čega je iznimno važno dovoljnom količinom folne kiseline prevenirati ovaj problem. Odnosno probleme s obzirom da postoje tri tipa defekta, a sva tri podrazumijevaju nepotpuni razvoj mozga i kralježnice. Otkriti se može, naravno ne sa 100-tnom sigurnošću, na Tripple testu ili uz pomoć amniocenteze.
Naime, problemi s neuralnom cijevi pojavljuje se vrlo rano u embrionalnom razvoju, negdje između 17. i 30. dana nakon začeća zbog čega je iznimno važno dovoljnom količinom folne kiseline prevenirati ovaj problem. Odnosno probleme s obzirom da postoje tri tipa defekta, a sva tri podrazumijevaju nepotpuni razvoj mozga i kralježnice. Otkriti se može, naravno ne sa 100-tnom sigurnošću, na Tripple testu ili uz pomoć amniocenteze.
Ti su defekti inače na visokom drugom mjestu po učestalosti kongenitalnih anomalija.
Što podrazumijeva defekt neuralne cijevi
To su spina bifida, anencefalija te encefalokela, s time da gotovo 90 posto slučajeva otpada na prva dva tipa.
Anencefalija je pak urođeni defekt djeteta s nerazvijenim mozgom i nepotpunom lubanjom radi čega tako rođene bebe najčešće umiru nakon nekoliko sati života.
Treći spomenuti oblik je encefalokela koji nastaje kod rascjepa, odnosno otvora u lubanji kroz koji izlazi možda tkivo. Taj je defekt moguće ublažiti hitnim operativnim zahvatom no takva djeca najčešće pate od različitih stupnjeva mentalnih poremećaja.
Kao što smo već spomenuli, folna kiselina ima važnu ulogu u prevenciji ovih fetalnih problema, a kako kaže statistika međunarodnog Centra za prevenciju bolesti od oko 300.000 slučajeva djece rođene s ovakvim anomalijama na godišnjoj razini diljem svijeta, čak 150.000 do 200.000 njih moglo se prevenirati upravo unošenjem dovoljne doze folne kiseline u početnoj fazi trudnoće.
Naime, iako je u ovom dijelu svijeta normalno imati na raspolaganju sve moguće vitamine u obliku tableta ili kroz prirodne namirnice, takvu mogućnost nažalost nemaju sve žene na svijetu.
Folna kiselina u namirnicama
Ako ste jedna od žena koje spadaju u rizičnu skupinu po ovom pitanju uz obavezne trudničke vitamine slobodno možete povećati dozu folne kiseline kroz neke od ovih namirnica. One su naime jako bogate upravo folnom kiselinom i svakako se preporučuju ne samo trudnicama, već svim ženama svijeta jer folna kiselina, osim za prevenciju ovih anomalija ima izuzetno učinkovitu ulogu za poboljšanje intimnog zdravlja, u prevenciji raka grlića maternice, raka debelog crijeva, a vjerojatno i raka grudi te pomaže kod prevencije srčanih bolesti.
Zato žene budite zdrave i umanjite sve ove rizike uz pomoć sljedećih namirnica: leća, kelj, špinat, brokula, blitva, naranče, avokado, sok od rajčice, crveni grah, šparoge, integralna tjestenina i kruh od cjelovitih žitarica, suncokretove sjemenke.