Kome trebaju sve te tričarije za djecu (osim mladim uplašenim mamama?)

Foto: Pinterest 

OVCA koja svira kad detektira pokret. 
 
Predivna ovčica koja jednostavno zove na maženje beskrajno je slatka, pa je za nju lako naći izgovor. Ali zar stvarno postoji mama na ovom svijetu koja bi koristila prenatalni sustav učenja zvukom?
 
Svako toliko se surfajući internetom iznerviram nekim suludim izumom koji se za velik novac nudi uplašenim roditeljima, uglavnom male djece. Većina tih ‘gadgeta’ targetira trudnice i mlade mame i tate, računajući na njihov (razumljiv) strah za njihovu malu bebu. Nije neobično što mnogi pokleknu, nemojte me krivo shvatiti.

>>>Ovo su najbolje bočice za hranjenje nakon dojenja<<<
 
Uostalom, i najiskusniji roditelji s osmjehom će se sjetiti glupih i nepotrebnih stvari koje su nabavljali prije rođenja prvog djeteta. Smijala se i meni mama što sam imala iPregnant aplikaciju na mobitelu, pa ne treba osuđivati previše. Silni popisi ‘neophodnog’ vječno se distribuiraju po forumima i na stranicama namjenjenim mamama i većina ih je zapravo skroz ok, daje neki osjećaj da upravljate situacijom. Zbog toga vam je lakše, a to je važno kad ste trudni pa makar ste možda kupili tri puta više tetra pelena nego što vam stvarno treba.

 
Ono što mene izluđuje su razni suludi izumi koje marketingaši prodaju kao korisne, a zapravo izbijaju novopečenim roditeljima novac iz džepa (a to stvarno nije nebitno kad imate bebu) i svaki put kad ih vidim na nekom američkom webu prvo se smijem, a onda zabrinem, jer znam da će prije ili kasnije doći i u naše dućane. O čemu pričam? Zašto imam takav primitivan stav i kažem da tehnološki napredak može otići predaleko?
 
Pa evo jedan argument:
 
Baby plus je sustav koji kroz zvuk ‘educira’ nerođeno dijete
 
Dakle, netko je smislio, i prodaje, sustav kojim, kao educirate svoje nerođeno dijete. Dakle, veću glupost od rečenice ‘Bebe koje su koristile BabyPlus rođene su živahnije, bolje doje, bolje spavaju, i kasnije u životu uživaju veću pripremljenost za školu’ nisam dugo pročitala, a čitam u životu svakakve gluposti. Nadrobili su oni svašta na Amazonu o tome kako je to najbolji start za vaše dijete i koje sve prednosti mu pružate maltretirajući ga još u utrobi, ali previše ću se naživcirati, pa neću dalje o tome. Samo me zanima da mi pokažu te silne školarce kojima su mame to radile prije 10 godina dok još nije postojalo.

Od ipoda za vaginu do madraca s rupom: trudnički proizvodi za koje vjerojatno niste ni znale da postoje
 
WhyCry navodno detektira zašto dijete plače
 
Primjera ima napretek , pa se tako nude i čudesne sprave koje detektiraju iz kojeg razloga dijete plače. Ma pomislila sam i ja nekad da bi bilo super da mi netko odgonetne zašto mi beba od dva mjeseca plače, ali kad vidim da postoje oznake ‘dosadno mu je’ i ‘iziritiran je’, odmah se i ja osjećam iziritirano. Beba od 14 dana baš ima taj spektar osjećaja, da u nekom trenu razmišlja o životu i svojoj peleni, a u drugom pomisli, ‘Idem zaplakati, malo mi je dosadno’.

 
Mislite da pretjerujem? Naišla sam na čarapu za bebe koja je u posljednjim fazama razvoja, i iako još nije na tržištu možete je prednaručiti. Koštati će 250 dolara (!) i slat će podatke o vitalnim funkcijama vaše bebe na vaš smartphone. Pa ćete dok ste na wc-u i vaše dijete spava moći provjeriti kolika mu je zasićenost kisikom u krvi i ostale nužno potrebne informacije bez kojih se ne može biti roditelj. Eto, pa ako to nije porez strah novih roditelja, onda ne znam što je.
 
Ovca s početka moje priče je u sličnoj kategoriji, jer ona detektira djetetove pokrete i počne svirati ako se beba miče. Njoj opraštam jer je slatka, čak bi je možda i kupila. Ježiga, nisam ni ja iz kamenog doba.

Izvor: BitiMama
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.