Malena Daška inspirirala je tatu da osmisli desert za bebe. Doznali smo detalje

Foto: Startaj Hrvatska

ZDRAV desert za bebe i djecu postoji, a proizvodi ga mlada hrvatska tvrtka. Ideja se rodila nakon što je mladi poduzetnik Marko Šepetavc i sam postao tata. Kada je u dobi od šest mjeseci njegova kćerkica Daška krenula isprobavati krutu hranu, reagirala je na niz alergena. Tata Marko je zasukao rukave i ručno napravio sladoled bez aditiva, bez dodanog šećera, bez aroma i mlijeka, isključivo od bio sastojaka. Djevojčici se toliko svidio da ga je Marko odlučio ponuditi i drugim roditeljima. Ukratko, tako se rodio daš Pops? o kojem smo razgovarali s Markom.

Što je daš Pops? 

daš Pops? je mlada inovativna tvrtka u kojoj proizvodimo ekološke veganske smrznute deserte za bebe i djecu, odnosno bezglutenske smrznute deserte za odrasle, i vjerujemo da nam aditivi i visoko procesuiranje namirnica nisu potrebni.

Kako se rodila ideja za proizvod? 

Ideju za proizvodnju veganskih sladoleda bez aditiva vučem u svojim bilješkama već godinama, no ideja za baby sladoled, tj. smrznuti desert za bebe, rodila se isto kad i moj mali centar svemira Daška, po kojoj je desert i dobio ime (Daš). Nakon njenog 6. mjeseca krenuli smo s uvođenjem hrane i naišli na niz alergena na koje je reagirala. Dodatni izazovi s kojima smo se susretali kao novopečeni roditelji su izbijanje zubića, prve temperature i borbe s odbijanjem hrane. U tim trenucima, gledajući ženu kako se pati s kuhanjem kašica (a nije vrsna kuharica), shvatio sam da joj možemo ponuditi jedan od naših prototipa sladoleda - ipak ne sadrže ništa što beba ne smije... Oduševljenje je blaga riječ za to kako je Daška reagirala... I tako se rodila ideja o čitavoj liniji namijenjenoj bebama i djeci. Dakle daš Pops? je nastao za našu Dašku.

Kakve su povratne reakcije beba i djece koja su probala daš Pops?

Djeca su najiskrenija i mogu reći da smo reakcijama jako zadovoljni. Bebama ovaj desert predstavlja veliko iznenađenje, što okusom, što istraživanjem osjeta hladnoće koja nestaje u njihovim ustima, hladi im desni i ukusno je. Bebe uživaju. Primijetili smo da veća djeca imaju na prvu otpor da ga uopće probaju jer to nije desert (sladoled) na koji su navikli, ali se, kad ga probaju, iznenade i traže još. 

Odakle su sastojci od kojih se proizvode sladoledi za bebe i djecu? Što Vam je najvažnije prilikom odabira sastojka?

Svi su sastojci ekološki i moraju imati EKO certifikat, a nabavljamo ih dijelom iz Hrvatske i većim dijelom iz EU (Slovenija, Austrija, Njemačka). Naravno, banane, kakao i slično nisu iz EU. Moramo reći da su i dobavljači oprezni i nije ih lako naći jer, čim čuju da je za bebe, brzo odustanu od svoje ponude, tako da smo profilirali nekoliko pouzdanih dobavljača koji mogu zadovoljiti naše kriterije, tj. kriterije za dječju hranu.

S obzirom na to da su proizvodi ručno rađeni, koliko traje proizvodnja? Uspijevate li zadovoljiti potrebe tržišta?

Proces proizvodnje nije dugotrajan, već priprema voća (čišćenje, guljenje, kuhanje na pari) pa nastojimo taj dio pripremiti unaprijed. Pakiranje nam je najsporiji proces pa se tu uključe svi i ubacimo u najvišu brzinu, no svakako planiramo automatizirati proces pakiranja.

Koji su okusi prvi nastali i namjeravate li širiti asortiman?

Uh, mogu nagađati da je među prvima nastala jabuka s cimetom jer kombinacija je bilo preko 500 i teško je sjetiti se što je bilo prvo. Jako smo puno truda uložili u odabir voća koje je sočno i slatko i daje onaj wow efekt, tj. izvuče iz pamćenja te izvorne okuse koje pamtimo još iz djetinjstva.

Gdje se proizvodi mogu kupiti?

Pojedinačni proizvodi se mogu kupiti u manjim specijaliziranim trgovinama kao što su Friškoteka, Veronika delikatese, Mrkvica dućani, Špeceraj, zatim u Bio&Bio dućanima te multipack proizvodi isključivo u Interspar i odabranim SPAR trgovinama kao dio priče Startaj Hrvatska.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.