Naizgled bezazlena stanja koja nikada ne smijemo zanemariti kod beba, prema doktorici

Foto: Shutterstock

Većina nas ne bi previše razmišljala o prehladi, trbušnoj virozi ili herpesu. No, doktori su apelirali na roditelje da budu na oprezu ako ta stanja zahvate njihove novorođene bebe. Na primjer, neke virusne infekcije mogu kod male djece izazvati potencijalno ozbiljne komplikacije, poput upale pluća.

Herpes

Pedijatrica Muriel Meso ističe da su bebe ranjive zbog svog nerazvijenog imunološkog sustava, pa herpes može imati daleko teže posljedice nego kod starije djece ili odraslih.

"Bebama može biti potrebna ozbiljna liječnička pomoć ako dođu u kontakt s virusom herpes simplex. Ako se kod bebe pojavi osip u obliku mjehurića, osobito ako je bila u kontaktu s osobom s herpesom, potražite liječničku pomoć. Svakako je bolje spriječiti nego liječiti i zato, ako netko ima herpes na usnama, neka izbjegava kontakt s bebom i pere ruke", upozorila je.

Prehlada

Čak i klasični simptomi obične prehlade, šmrcanje, kašalj ili temperatura, mogu biti opasni za novorođenčad, tvrdi dr. Meso.

"Znakovi ozbiljne infekcije uključuju neuobičajenu pospanost, ubrzano disanje i groznicu. Beba mlađa od tri mjeseca s tim simptomima treba hitnu medicinsku pomoć", dodala je pedijatrica.

Upala uha

Infekcije uha vrlo su česte kod male i starije djece te obično prolaze same od sebe unutar tri dana. Međutim, bebe mlađe od tri mjeseca s infekcijom uha koje imaju temperaturu, trljaju uši, ne reagiraju na neke zvukove ili su nemirne i razdražljive te odbijaju hranu, svakako trebaju pregled kod liječnika.

Vodene kozice

U većini slučajeva, vodene kozice su blaga bolest kod djece i nisu razlog za zabrinutost, ali postoji rizik od razvoja ozbiljnih komplikacija kod malih beba. Dehidracija, upala mozga i drugih organa, uključujući bubrege ili gušteraču, moguće su komplikacije vodenih kozica u novorođenčadi.

"Svaku bebu mlađu od mjesec dana koja je bila izložena vodenim kozicama i nakon toga je dobila osip treba pregledati liječnik", kaže dr. Meso.

Povraćanje i proljev

Iako je povraćanje vrlo često kod malih beba, trbušna viroza može imati ozbiljne posljedice - najčešće dehidraciju.

Gljivična infekcija

Soor je uobičajena gljivična infekcija koju je lako liječiti, ali može biti bolna i utjecati na dojenje. Roditelji je mogu prepoznati po bijelim tragovima u ustima, odnosno na jeziku, te se tada trebaju javiti svom pedijatru. Imajte na umu da to nije stanje koje zahtijeva odlazak na hitnu pomoć, osim ako je dijete dehidrirano, što se može prepoznati po odbijanju hrane, suhim pelenama i pospanosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.