Najljepša imena za ljetne bebe

Foto: EPA

Ako tijekom ljetnih mjeseci očekujete prinovu, vjerojatno već maštate o toplim danima provedenim uz more, pod suncem. Ljeto donosi posebnu čaroliju, a možda želite da ime vaše bebe odražava tu jedinstvenu sezonu.

Inspiracija za imena može doći iz različitih aspekata ljeta - od blistavog sunca, mirisa mora, do opuštenih ljetnih večeri. U nastavku smo izdvojili najljepša imena za bebe koja su inspirirana morem i suncem, a koja će savršeno odgovarati vašoj ljetnoj bebici. Ova imena ne samo da evociraju ljepotu i toplinu ljeta, već će vašem djetetu osigurati uspomene na bezbrižne ljetne dane kroz cijeli život.

August 

August je muško ime latinskog porijekla, izvedeno iz imena rimskog kralja Augustusa. Ime znači uzvišeni, a često se daje ljetnim bebama jer se kolovoz na engleskom jeziku kaže August.

Mare

Mare je kratka varijanta imena Marija, koja se najčešće koristi u Dalmaciji. Mare na talijanskom znači more, pa je svakako riječ o imenu koje pristaje djeci rođenoj tijekom vrućih mjeseci.

Kai

Kai je ime havajskog porijekla koje znači more, a posljednjih godina čuje se i u Hrvatskoj. U svijetu je to najpopularnije ime za dječake rođene tijekom ljetnih mjeseci, a 2020. odabralo ga je više od 2.9 milijuna roditelja.

Višnja

Početkom ljeta uživamo u sočnim višnjama pa neke djevojčice rođene tijekom vrućih mjeseci dobivaju ime Višnja koje simbolizira rumenilo.

Val

Ime Val odmah nas asocira na more, odnosno val. Riječ je o muškom imenu nastalom od riječi valens, što znači jak i zdrav. Ovo ime proslavio je holivudski glumac Val Kilmer.

Maris

Maris je ime latinskog porijekla i znači živjeti na moru ili dolazi iz mora. Postoji i tumačenje da je Maris izvedenica od imena Marius, koje je prvobitno bilo prezime jedne rimske obitelji, a ono je izvedeno od rimskog boga rata - Marsa. Ime Maris često je u Njemačkoj, a u Splitu i okolici je 2015. godine dospjelo na listu deset najomiljenijih ženskih imena.

Jadran/Jadranka

Ako ste naumili djetetu dati ljetno ime, Jadran ili Jadranka su savršen izbor jer su to imena nastala od imena Jadranskog mora.

Sunčica

Osim mora, prva asocijacija na ljeto je sunce pa smo na ovaj popis uvrstili ime Sunčica. Ono dolazi od naziva nebeskog tijela Sunca, a druga varijanta ovog imena je Sunčana. Engleska inačica, Sunny, u top pet je najpopularnijih imena za djevojčice rođene tijekom ljeta.

Leo/Lea

Djeca rođena krajem srpnja i početkom kolovoza po horoskopu su lavovi, pa neki roditelji za bebe biraju imena Leo ili Lea, koja dolaze od latinske riječi leo, što znači lav. Ova snažna imena označavaju hrabrost.

Marina

Marina je ženski oblik latinskog imena Marius, a znači s mora. Iako zvuči kao domaće ime, zapravo je popularno i u Italiji, Španjolskoj, Argentini te u Francuskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.