Neuroznanstvenica s pomoću ovih pet koraka uspijeva biti sretniji roditelj

Foto: Pixabay

Postoji stara uzrečica: "Sretna žena, sretan život." No, možemo li primijeniti isto na roditeljstvo? Može li biti da vrijedi i "Sretan roditelj, sretna obitelj"? Čini se da je odgovor potvrdan, ali uz važnu napomenu.

Prema dr. sc. Caroline Leaf, kognitivnoj neuroznanstvenici i autorici knjige How to Help Your Child Clean Up Their Mental Mess, sreća ne bi trebala biti jedini cilj kojem roditelji teže.

Sreća nije cilj, već osjećaj

"Sreća je prekrasna stvar, ali ako postavimo sreću kao jedini cilj, možemo naići na poteškoće", upozorava dr. Leaf. "Nerealno je očekivati da ćemo biti sretni cijelo vrijeme. Takvo razmišljanje može narušiti naše samopouzdanje i perspektivu života, osobito u roditeljstvu."

Roditeljstvo je putovanje puno emocija - od radosti i ponosa do frustracije i straha. Umjesto da težimo neprestanoj sreći, Leaf predlaže nešto drugo: prihvaćanje svih osjećaja, dobrih i loših.

Mirno prihvaćanje - ključ uspješnog roditeljstva

Roditeljstvo je teško. Svi griješimo i to je neizbježno. Umjesto da budemo opsjednuti srećom, Leaf predlaže koncept mirnog prihvaćanja. Dopustite si osjetiti frustraciju, razočaranje, pa čak i strah. Takva otvorenost prema vlastitim emocijama dugoročno vodi do veće unutarnje stabilnosti.

"Sreća je promjenjiva i ovisna o kontekstu. Ako je stalno ganjamo, suočit ćemo se s razočaranjem. Umjesto toga, prihvatite uspone i padove roditeljstva", savjetuje Leaf.

Kako ostati smiren u trenucima stresa?

Zamislite situaciju: dolazite po dijete u vrtić, a ono ima napad bijesa. Teško je ostati smiren, ali ovdje dolaze do izražaja tehnike svjesnosti koje predlaže dr. Leaf. Meditacija, tehnike disanja ili jednostavna svijest o vlastitim osjećajima mogu pomoći da ne izgubite živce.

Prvi korak? Prepoznajte kako se osjećate. To možete postići tako da naglas kažete: "Osjećam se ljuto. Osjećam se frustrirano." Prepoznavanje vlastitih emocija prvi je korak prema smirenju.

Metoda u pet koraka za bolju kontrolu emocija

Dr. Leaf razvila je jednostavnu, ali učinkovitu metodu u pet koraka. Prvo, postanite svjesni svojih emocija. Ako vam je teško identificirati ih, možete koristiti tzv. kotač osjećaja koji vam pomaže definirati osnovne emocije. Drugi korak je razmišljanje - zapitajte se što je uzrokovalo vašu frustraciju.

Treći korak je zapisivanje. Uzmite trenutak i zabilježite svoja razmišljanja. Četvrti korak uključuje preoblikovanje situacije - razmislite kako možete problem sagledati na drugačiji način.

Konačno dolazi aktivni doseg - mala radnja koju svakodnevno prakticirate kako biste se bolje nosili s izazovima. To može biti zahvalnost, stvaranje mirne zone u domu ili nešto drugo što vam donosi mir.

Roditeljstvo kao proces, a ne savršenstvo

Roditeljstvo nije o tome da budete savršeni ili da uvijek znate što učiniti. To je proces stalnog rasta i učenja. Dr. Leaf zaključuje: "Nemoguće je sve znati. Ne morate biti savršeni. Razumijevanje toga donijet će vam ispunjenje i pomoći vam kroz sve izazove roditeljstva."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.