AKO tražite jednostavan, romantičan desert za dvoje, poširane kruške s dva slatka umaka koje rijetko tko ne voli, idealan su izbor. Ovaj recept bez glutena, mlijeka i jaja oduševit će i one najzahtjevnijeg nepca. S druge strane, mirisne kruške dobar su primjer kako su nekad jednostavne namirnice zapravo najukusnije. Evo recepta.
Sastojci:
četiri kruške
120 ml likera od naranče
štapić cimeta
malo naribanog muškatnog oraščića
250 ml vode
Za čokoladni preljev:
200 g tamne čokolade
četiri jušne žlice espresso kave
100 g maslaca
Za preljev od bobičastog voća:
150 g malina
150 g borovnica
jedna i pol žlica kokosovog šećera
jedna jušna žlica likera od maline
jedna jušna žlica vode
dvije čajne žlice aru praha ili bezglutenskog brašna
Ogulite kruške i odrežite dno tek toliko da mogu stajati uspravno. Poredajte ih u posudu za kuhanje i prelijte vodom i likerom od naranče, dodajte začine. Kada voda proključa, smanjite temperaturu, poklopite i kuhajte 15-20 minuta, dok kruške ne postanu mekane.
Čokoladni preljev: Sve sastojke stavite u posudu za kuhanje te uz lagano miješanje kuhajte sve dok ne počnu ključati. Maknite sa štednjaka.
Preljev od bobičastog voća: Izmiksajte bobičasto voće. Možete ga procijediti ako želite glatki preljev. Stavite ga u posudu za kuhanje, dodajte aru prah ili bezglutensko brašno, kokosov šećer i vodu. Kuhajte dok preljev ne postane gušći. Maknite s vatre i dodajte liker od maline.
I čokoladni i bobičasti preljev prelijte preko toplih ili hladnih krušaka.