Omiljena sugovornica Oprah Winfrey tvrdi da postoji šest tipova djece

Foto: Unsplash

SVAKI roditelj je sposoban odgojiti sretnu, zdravu i emocionalno snažnu djecu, ali mnogi se bore na tom putu.

Dječja psihologinja dr. Shefali Tsabary, inače i omiljena sugovornica Oprah Winfrey, koja je prošle godine s Jelenom Đoković održala predavanje o roditeljstvu u Zagrebu, već 20 godina radi kao dječji psiholog. Otkrila je da kada roditelji nisu usklađeni s djetetovim temperamentom i njegovim jedinstvenim osobinama, ne uspijevaju poštivati i slaviti djetetovo autentično ja. Prema dr. Tsabary, postoji šest tipova djece. 

"Vaše dijete može biti jedno ili mješavina nekoliko njih, čak i svih. Morate poznavati tip svog djeteta jer će vam to pomoći ojačati odnos", savjetuje.

Tjeskobna bomba

Dijete koje je poput tjeskobne bombe je često nervozno, razdražljivo i izaziva ga čak i najmanja stvar. Njegova ljepota je u tome što je vrlo osjetljivo. 

Savjet za roditelje: Budite prizemljeni, čvrsti i smireni. Ako u ljutnji reagirate, to može izazvati tsunami emocija kod djeteta. Pohvalite ga za njegove sposobnosti, ali ga i naučite da traži utjehu kada mu je potrebna.

Hiperaktivni istraživači

Hiperaktivni istraživač ne može sjediti mirno i nikad ga nećete naći tamo gdje ste ga ostavili. Ovakva djeca često se označavaju kao "problematična" jer mogu biti tjelesno i umno iznimno aktivna. Ali njihova supermoć je u tome što su nevjerojatno znatiželjni i uključeni.

Savjet za roditelje: Hiperaktivne istraživače treba poštovati, a ne posramljivati zbog njihovog strastvenog duha. Pokažite im bezuvjetno prihvaćanje kako bi mogli prihvatiti sebe u svijetu koji bi ih mogao izbjegavati.

Dijete koje želi ugoditi svima

Ovakva djeca se lako oblikuju i savršen su plijen za roditelje koji imaju potrebu za kontrolom. Ona popunjavaju praznine i preuzimaju poslove, ali zbog želje da pomognu, često preuzimaju roditeljske odgovornosti i postaju "roditelj" u domu.

Savjet za roditelje: Poštujte dijete i naučite ga kako zaštiti svoje granice. Podsjetite ih da su njegove potrebe na prvom mjestu.

Sanjar i samotnjak

Djeca koja su sanjari i samotnjaci obično su sramežljiva i introvertirana i mogu imati problema s društvenim vještinama. Često bulje u prazno, šaraju po svojoj bilježnici ili provode puno vremena sama.

Savjet za roditelje: Ovakvu djecu treba potaknuti da budu ekstrovertna. Pomozite im da se osjećaju sigurno i istaknite njihove prednosti.

Buntovni nekonformist

Ovakva djeca neće pristati ni na što dok se ne uvjere da je to nešto što žele učiniti. Odgoj buntovnih nekonformista je priličan izazov. Dr. Tsabary kaže da ovaj tip djeteta najbolje opisuje njezinu kći Maiu, koja ima samopouzdanje zbog kojeg se ne boji autoriteta. 

Savjet za roditelje: Ova djeca trebaju poštovanje zbog svoje odlučnosti. 

Sretno dijete

Ovo dijete prepoznat ćete po tome što je uvijek nasmijano i dobro raspoloženo. Nije izbirljivo, niti zahtjevno. Mana je što može biti previše opušteno i djelovati nemotivirano. Kao rezultat toga, roditelji ih mogu smatrati nedovoljno ambicioznima.

Savjet za roditelje: Slavite pozitivan pristup svog djeteta. Pokušajte kopirati njihovu energiju i radost. To je nešto što nam je potrebno u svijetu u kojem živimo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.