Osam razloga zbog kojih su kućni ljubimci odlični za djecu

Foto: Pexels

MNOGI imaju predivne uspomene iz djetinjstva zahvaljujući kućnim ljubimcima. Psi, mačke i ostale životinje imaju velik učinak na naše živote. Podizati dijete uz kućnog ljubimca ima brojne koristi, a ovo su neke od njih.

1. Imunitet

Psi osnažuju imunološki sustav djeteta. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Pediatrics pokazuje da su djeca koja su u prvoj godini života živjela sa psom imala snažniji imunitet te 31 posto manje infekcija respiratornog sustava od djece koja nisu imala ljubimca.

2. Maženje

Životinje i djeca se po cijele dane mogu maziti, a puno zagrljaja koristit će i jednima i drugima.

3. Samopouzdanje

Nije tajna da kućni ljubimci jačaju samopouzdanje djeteta. 

4. Empatija i suosjećanje

Životinje djecu pretvaraju u dobre ljude pune ljubavi. Suživot s ljubimcem kod djece povećava razinu empatije i suosjećanja.

5. Odgovornost

Krzneni prijatelji u kući pomažu da dijete nauči biti odgovorno. To će im koristiti u životu pa je dobro dopustiti djetetu da prošeće psa, nahrani mačku ili pomogne pri uljepšavanju svog ljubimca. 

6. Terapija

Na djecu s autizmom, ADHD-om ili nekim drugim poremećajem pažnje ili ponašanja psi djeluju terapeutski te im snižavaju krvni tlak i pomažu ojačati kognitivne funkcije te komunikacijske vještine.

7. Čitalačke navike

Mnoga djeca svojim ljubimcima čitaju priče, što razvija tu naviku koja je itekako korisna za vokabular.

8. Utjeha

Kad se dijete nema kome obratiti ili se boji, ljubimac će biti tu i uvijek ga razumjeti. Psi ili mačke pružit će im emotivnu potporu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.