Ovi znakovi pokazuju da dijete ima problema u školi

Foto: Shutterstock

DJECA mogu doživjeti različite izazove u školi, od akademskih problema do emocionalnih i socijalnih poteškoća. Međutim, prepoznavanje tih poteškoća na vrijeme ključno je za njihovo prevladavanje i osiguranje zdravog razvoja. U nastavku donosimo ključne znakove koji mogu ukazivati na to da vaše dijete ima problema u školi, te savjete kako kao roditelji možete pomoći.

Promjene u ponašanju

Jedan od prvih znakova da dijete ima poteškoće u školi su promjene u ponašanju. Dijete koje je ranije s lakoćom odlazilo u školu, može početi izražavati nelagodu ili izbjegavati školske obveze. Ova promjena može se manifestirati kroz česte izlike da se dijete "osjeća loše" ili odbijanje odlaska u školu. Također, dijete može pokazivati znakove tjeskobe ili frustracije, kao što su ispadi bijesa ili povlačenje u sebe, prema klinici Mayo.

Akademske poteškoće

Akademski izazovi često postaju očiti kroz pad uspjeha. Djeca koja imaju poteškoće u učenju mogu zaboravljati na zadatke, odugovlačiti s njihovim izvršavanjem ili stalno tražiti pomoć. Također, problemi s organizacijom i pamćenjem mogu uzrokovati neispunjavanje školskih obveza na vrijeme, što dovodi do niskih ocjena unatoč trudu koji dijete ulaže.

Emocionalni ispadi i nisko samopouzdanje

Poteškoće u školi često su povezane s emocionalnim stresom. Djeca mogu postati frustrirana ili razočarana kada se suoče s izazovima koje ne mogu lako savladati, što može dovesti do niskog samopouzdanja. Takva djeca mogu vjerovati da nisu sposobna kao njihovi vršnjaci, a taj osjećaj može rezultirati izbjegavanjem školskih aktivnosti ili čak poremećajima u ponašanju.

Izbjegavanje društvenih situacija

Dijete koje izbjegava društvene aktivnosti u školi ili se povlači iz interakcije s vršnjacima, također može imati akademskih poteškoća. U nekim slučajevima takvo ponašanje može biti znak skrivanja problema u učenju, dok se druga djeca mogu ponašati suprotno i pokušati odvraćati pozornost s problema kroz disruptivno ponašanje, poput pokušaja da budu "klauni u razredu", kaže Child Mind Institute.

Kako roditelji mogu pomoći?

Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, važno je pravovremeno reagirati. Evo nekoliko načina na koje možete pomoći.

Razgovarajte s djetetom: Pitajte dijete o njegovom danu, školskim zadacima i kako se osjeća u vezi s učenjem. Važno je poticati otvorenu komunikaciju i omogućiti mu da izrazi svoje osjećaje​.

Suradnja s učiteljima: Redoviti razgovori s učiteljima mogu vam pomoći u razumijevanju djetetovih akademskih i socijalnih izazova. Učitelji često prvi primijete poteškoće u učenju, te su njihovi povratni komentari ključni​.

Strukturiran dnevni raspored: Organizirajte djetetov dan tako da ima vremena za školu, opuštanje i dovoljno sna. Djeca bolje funkcioniraju u strukturiranom okruženju, što može smanjiti stres i pomoći im da ostanu organizirana​.

Potražite stručnu pomoć: Ako problemi potraju, možda će biti potrebna stručna procjena za otkrivanje eventualnih poteškoća u učenju, kao što su disleksija ili poremećaj pažnje (ADHD). Pravovremena intervencija može značajno unaprijediti djetetov uspjeh​.

Pravovremeno prepoznavanje i podrška djetetu u prevladavanju školskih poteškoća ključni su za njegov uspješan razvoj, kako akademski, tako i emocionalni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.