Pomažu li školske uniforme u smanjivanju socijalnih razlika među djecom?

Foto: Index 

OVIH dana često se poteže pitanje vezano za školske uniforme, uvesti ih u škole ili ne? Najveći razlog njihovog uvođenja je smanjiti  socijalne razlike među djecom, tako to navode nadležne institucije. Ne žele da se djeca osjećaju manje vrijednima, već se u tom dijelu potiče jednakost, svi  trebamo biti isti.  Nema izdvajanja, nema lošijeg, a niti boljeg. 
 
Svi već znamo onu Osnovnu školu u Šibeniku koja je prva u Hrvatskoj odlučila uvesti uniforme za sve svoje školarce.  Pod uniformom se podrazumijevaju dvije polo majice s kratkim rukavima, s logom škole, za ljeto i  dvije majice dugih rukava  za  zimu.  Škola navodi da su njihovi školarci prezadovoljni i da se vesele nošenju istih.  Time su također zadovoljni i roditelji, jer kako kažu, djeca se dijele od prvog dana, oni siromašniji  osjećaju se loše jer si ne mogu priuštiti odjeću koju nose  djeca iz obitelji s boljim imovinskim statusom. Ovako će  i jedni i drugi naučiti da nije važno što nosiš nego ono što jesi. A s druge strane, ne moraju razmišljati o tome što će dijete nositi u školu, što gdje kupiti i s čim kombinirati. Njima to olakšava svakodnevicu, jedna obaveza manje.

Neke općine u Hrvatskoj financiraju kupnju uniforma, dok u drugima taj teret pada na roditelje. U nekim školama cijena dviju ljetnih i dviju zimskih majica iznosi 380,00 kuna. I još ako se tome pribroji kupnja tenisica Startas, što je također inicijativa, iznos se penje na petstotinjak kuna. Roditeljima s više djece to nije nemali iznos, i teško da će se odlučiti za uniformu. Ali ukoliko njihova općina financira taj projekt, rado će ga  podržati. 

Jednake školske  uniforme  uvedene su u zemljama Europske unije. Vlade brojnih zapadnoeuropskih država to reguliraju donesenim zakonima, istoobraznim odijevanjem ne dolaze do izražaja materijalno-socijalne razlike među učenicima, a škole dobivaju prepoznatljiv identitet.  Kažu da su školske uniforme  jedno od najjačih sredstava u borbi protiv socijalne diskriminacije u školskim klupama koje, nažalost, ima sve više, ne samo kod nas, nego i u razvijenijim europskim zemljama. Tim ciljem vodile su se neke škole, dok druge ipak još ne dijele njihovo mišljenje.  
 

Ravnatelj jedne zagrebačke škole koji je gostovao na Dnevniku jedne naše medijske kuće, naveo je kako on ne misli da će uvođenje uniformi u škole smanjiti  socijalnu razliku među djecom. Jer, kako navodi, u uniformu spada majica, dok se i dalje nose hlače ili suknje po željama. Nošenje tenisica i dalje po vlastitom izboru ne smanjuje razlike, jer logo raznih marki i dalje upada u oči. Misli da se time ne postiže ništa.  Također navodi, skupi mobiteli su danas sveprisutni u svim školama, i rijetko koji učenik se neće pohvaliti drugome koji najnoviji model mobitela ima. Pri tome nošenje uniforma pada u vodu, nisu postigle ono čemu  projekt teži.

Ravnatelj navodi kako on zasigurno u svoju školu uniforme neće uvesti, osim ako to ne bude uređeno pod  obaveznim u svim školama. Na  Vijeću roditelja u njihovoj školi samo je  20 posto roditelja bilo za uvođenje  istih u škole, dok su drugi kategorički odbili tu pomisao.  

Jedna majka je na upit novinara izjavila kako misli da uniforme nisu potrebne našoj djeci. S jedne strane ih učimo  različitosti, a  onda ih pokušavamo uniformirati i natjerati da svi izgledaju isto. Uniforme neće pokazati što je to ravnopravnost i jednakost, samo će uništiti njihovu kreativnost. 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.