Potražnja za dadiljama raste, doznali smo kolike su njihove satnice i što uključuju

Foto: Shutterstock

DOBITI mjesto u jaslicama ili dječjem vrtiću danas je ekvivalentno dobitku na lutriji. U gotovo svim hrvatskim gradovima liste neupisane djece iz godine u godinu rastu, što je jasan pokazatelj premalih kapaciteta i nedostatka odgajatelja u ustanovama predškolskog odgoja.

Zbog toga se sve više roditelja mora snalaziti na druge načine. Prošle godine su nam neki roditelji rekli da su bili primorani dati otkaz kako bi mogli ostati kod kuće i čuvati djecu. Ima i onih koji su blagoslovljeni bakama i djedovima, a tu su i privatni vrtići i obrti za čuvanje djece, no danas su i za njih sve duže liste čekanja.

Stoga smo razgovarali s nekoliko dadilja i upitali ih koliko naplaćuju čuvanje djece i što je uključeno u cijenu.

Sara iz Zagreba ima 21 godinu i već dvije godine iskustva u čuvanju djece. Čuvala je mališane stare od 7 do 12 mjeseci, 3 godine i jednu djevojčicu staru 5 godina u Švicarskoj.

“Rad s djecom me jako veseli. Baka mi je bila teta u vrtiću i svu ljubav prema tome poslu sam pokupila od nje”, rekla nam je.

Trenutno je najviše upita za povremena čuvanja

Sat čuvanja naplaćuje 5 eura i nema razlike je li dan ili noć.

“Bez obzira jesam li potrebna punih 40 sati tjedno ili samo uskačem ako je potrebno, moja satnica ostaje ista u svrhu obostranog zadovoljstva mene i roditelja. Svjesna sam situacije u Hrvatskoj i stoga nastojim dati što pristupačniju cijenu. Roditelji koji mi se jave su najčešće jako zadovoljni ponudom, a trenutno sam dobila najviše upita za povremena čuvanja”, otkriva.

Foto: Shutterstock

Sara se može pohvaliti izvrsnim znanjem engleskog jezika pa djecu uz pjesmu, igru i zabavne aktivnosti podučava i strani jezik. Uz to, dok dijete spava, nastoji rasteretiti roditelje pa pomogne oko kućanskih poslova.

“S obzirom na to da je u Gradu Zagrebu ostao veliki broj neupisane djece vjerujem da će potražnja za čuvalicama porasti u jesenskom razdoblju”, govori nam.

"Rad s djecom je dinamičan i inspirativan, na trenutke i izazovan"

Matea (32) iz Splita ima nekoliko godina iskustva rada s djecom jasličke, vrtićke i predškolske dobi. 

“Radila sam ovaj posao u nekoliko navrata kroz svoje radno iskustvo, no uvijek se rado vraćam čuvanju djece, iz jednostavnog razloga jer me najviše na svijetu ipak ispunjava rad s djecom s obzirom na to da je dinamično, inspirativno, a na trenutke i izazovno, što je meni osobno najveća motivacija”, kaže.

Foto: Shutterstock

Prije inflacije i uvođenja eura njezina satnica je iznosila 30 do 35 kuna, a sada je nešto veća.

“U ovom trenutku ona iznosi 6 do 7 eura za čuvanje jednog djeteta (ovisno o udaljenosti), 10 eura za dvoje djece te 13 eura ako se radi o troje djece u isto vrijeme. Moja satnica je uvijek ista, bez obzira radim li ujutro, popodne ili kroz noć. U slučaju da dogovorim angažman s jednom obitelji za 40 sati tjedno, iznos mjesečne plaće morao bi iznositi minimalno 800 eura, sve ispod toga smatram neprihvatljivim s obzirom na to da je rad s djecom izuzetno odgovoran, ma što god da pojedinci mislili o tome”, pojasnila nam je.

"Dadilja je jedno zanimanje, kuharica drugo, a spremačica nešto treće"

Matea je prilično jasna po pitanju toga što uključuje u satnicu čuvanja.

“U cijenu mog sata za posao dadilje računam ono što bi taj posao trebao i podrazumijevati, a to je isključivo briga i rad s djetetom. Moram priznati da sam se susrela i s malo drugačijim ponudama gdje su roditelji zahtijevali i kuhanje, kao i pospremanje stana, no moj stav o tome je vrlo jasan: dadilja je jedno zanimanje, kuharica drugo, a spremačica nešto sasvim treće i smatram da ponude tog tipa jednostavno nisu korektne već da su takvi zahtjevi, u najmanju ruku, puko iskorištavanje. Najlakše bih to usporedila s pojedinim hotelijerima gdje u pojedinim hotelima možete vidjeti istu osobu na recepciji, doručku i kasnije u pospremanju soba”, ističe.

I ona je uočila da je zbog manjka mjesta u vrtićima porasla potražnja za dadiljama pa radi poslovni plan te dogodine planira otvoriti svoj obrt za dnevnu skrb o djeci, a u međuvremenu je odlučila proći nekoliko tečajeva kako bi stekla što više službenih kompetencija.

"U svakoj obitelji prioritet mi je dijete i kvalitetan rad s njim"

Elena (60) iz Biograda na Moru ima 12 godina iskustva po pitanju čuvanja djece.

“Trenutna satnica mi je 8 eura, obično odradim 20 sati tjedno. Uz čuvanje, skuham jednostavne obroke, pospremim kuhinju nakon upotrebe, posložim dječju robicu. U svakoj obitelji prioritet mi je dijete i kvalitetan rad s njim. Kuhanje i pospremanje, ako se stigne uz dijete, ako ne, nije problem. Veseli me rad s djecom, rastem uz njih, učim, uz veliku odgovornost koju ta obaveza donosi. Vidim da je velika potražnja za dadiljama, samo, nažalost, mnoge obitelji ne mogu platiti traženi iznos”, ispričala je u razgovoru za Index.

Najniže cijene čuvanja su u Slavoniji, najviše u Zagrebu

Iz Hrvatske udruge dadilja kažu da većina dadilja ima ekonomsku cijenu između 260 eura i 530 eura. Najniže ekonomske cijene su na području Slavonije, a najviše u Zagrebu i drugim većim gradovima.

Foto: Shutterstock

“Potražnja za uslugama dadilja raste iz godine u godinu. Upita od strane roditelja imamo tijekom cijele godine, a u vremenu kada su aktualni upisi u vrtiće, broj se upita poveća pa imamo po nekoliko upita dnevno. Zbog toga većina dadilja obrtnica ima listu čekanja, a najviše se traži mjesta za djecu u dobi od 1 do 2 godine koji obično ostaju u obrtu do polaska u školu”, odgovorila nam je Danijela Jerković, predsjednica Upravnog odbora Hrvatske udruge dadilja.

Dodaje i da se uočava porast broja dadilja obrtnica u RH.

“Hoće li se obrti otvarati na pojedinom području, najviše ovisi i o tome sufinanciraju li grad ili općina djelatnosti dadilja na tom području ili ne. Najveći porast obrta za čuvanje djece imamo u Gradu Zagrebu”, zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.