Prehrana je važan dio trudnoće. Nutricionistica nam je otkrila 5 najboljih namirnica

Foto: Sanja Brkić/Shutterstock

TRUDNOĆA je razdoblje u kojem žene trebaju paziti na puno toga, uključujući i prehranu. Hrana koju konzumiraju nije važna samo za njihovo zdravlje već i za ono njihove djece. Kako bi se pobrinule da svojoj bebi daju samo najbolje, trudnice često prilagođavaju prehranu i počinju se zdravije hraniti, a mi smo porazgovarali s nutricionističkom savjetnicom Teom Štefanac koja nam je više otkrila o ovoj važnoj temi. 

"Hrana koju trudnica konzumira tijekom trudnoće iznimno je važna za nju i za bebu. Pravilnim izborom namirnica, balansiranim obrocima i ciljanom suplementacijom osiguravaju se svi nutrijenti potrebni za neometan rast i razvoj bebe te za zadovoljavanje svih nutritivnih potreba trudnice u zahtjevnom periodu trudnoće", kaže Štefanac za Index. 

Kada trudnice odabiru namirnice, važno je da izbjegavaju nutritivne deficite. Nadalje, nutricionistica objašnjava da su "kvalitetna prehrana i izbjegavanje nutritivnih deficita u majčinom organizmu važni za bebino dugoročno zdravlje i smanjenje šanse razvoja trudničkih komplikacija poput gestacijskog dijabetesa ili anemije".

Kada pripremate obrok, primijenite "metodu tanjura"

Tijekom trudnoće važno je paziti što se i kako konzumira, a nutricionistica savjetnica je izdvojila i određene ciljeve koji bi se trebali zadovoljiti. 

"Cilj pravilne prehrane u trudnoći je zadovoljiti potrebe za makro i mikro nutrijentima, birati kvalitetne i nutritivno bogate namirnice te konzumirati balansirane obroke koji sadrže proteine, ugljikohidrate i zdrave masti", kaže nam Štefanac koja je objasnila da tijekom pripreme obroka treba primjenjivati takozvanu metodu tanjura. 

"Najjednostavniji način vizualnog prikaza kvalitetnog obroka je metoda tanjura u kojoj ½ obroka čini povrće, ¼ izvori proteina i ¼ kvalitetni izvori ugljikohidrata", pojašnjava nam.

Smatra kako nije dobro da se trudnice vode poznatom izrekom "jedem za dvoje". Štefanac tvrdi da "energetske potrebe tijekom trudnoće ne rastu duplo, a nepotreban unos velike količine hrane može uzrokovati probleme majci i djetetu. Trudnoća nije vrijeme za težnju savršenstvu, već za svjesne i promišljene odluke koje dugoročno utječu na zdravlje majke i djeteta". 

Koje su najbolje namirnice koje bi trebale konzumirati trudnice?

Iako trudnice mogu konzumirati niz namirnica, postoje one koje se smatraju najboljima. "Sezonske i lokalne namirnice uvijek su poželjne, pa tako i u trudnoći. Uz njih, top pet namirnica koje doprinose optimalnoj prehrani u trudnoći su jaja, zeleno lisnato povrće, kvalitetno meso, riba i ekstra djevičansko maslinovo ulje", tvrdi Štefanac koja je objasnila i zašto su najbolji izbor.

"Jaja su nutritivno iznimno bogata namirnica i odličan izvor proteina i jedan su od glavnih izvora kolina, nutrijenta jako bitnog za razvoj mozga i prevenciju neuralnih defekata koji se rijetko nalazi u prenatalnim kompleksima.

Povrće je izvor raznih vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa, a raznolikost doprinosi kvaliteti prehrane. Meso je kvalitetan izvor željeza, minerala koji trudnicama često nedostaje, kao i proteina čije dnevne potrebe rastu u trudnoći. Ribu s nižim koncentracijama žive, poput lososa, srdela i skuše, preporučljivo je jesti dva do tri puta tjedno jer predstavlja odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje su ključne u razvoju bebinog mozga i vida", objašnjava za Index. 

Kada su u pitanju masti, nutricionistica preporučuje ekstra djevičansko maslinovo ulje. "Naglasak uvijek stavljam na ekstra djevičansko maslinovo ulje zbog antioksidativnih i protuupalnih svojstava te jednostavnog uključivanja u svakodnevnu pripremu obroka", dodaje.

Neke namirnice i vrste pića je u trudnoći ipak bolje izbjegavati

Baš kao i u svakodnevnom životu, a posebno tijekom trudnoće, treba biti oprezan u odabiru namirnica. "Tijekom trudnoće je potreban dodatan oprez oko kvalitete, svježine, načina pripreme i skladištenja namirnica kako bi se izbjeglo trovanje hranom koje sa sobom može nositi neželjene posljedice", kaže nam nutricionistica. 

Poznato je kako je preporučljivo u potpunosti prestati piti alkohol, a također ne treba pretjerivati s konzumiranjem kave. Iako neke trudnice kavu uopće ne piju tijekom trudnoće, do dvije šalice kave dnevno se smatraju sigurnima. Međutim, kada su u pitanju određene namirnice, nutricionistica preporučuje da se neka hrana jede manje ili u potpunosti izbaci iz prehrane.

"Zbog bakterija poput Listerije, Salmonelle i E. coli koje mogu biti prisutne u određenim namirnicama i uzrokovati ozbiljne zdravstvene komplikacije, preporučuje se izbjegavanje termički nedovoljno obrađenih jaja, sirove ribe, sirovog mesa, klica, nepasteriziranih mliječnih proizvoda i mekih sireva", pojašnjava ona. 

Kao zaključni savjet, Štefanac kaže da je poželjno konzumirati ribu, ali ne sve vrste. "Naglasak treba biti na ribi s niskim koncentracijama žive i treba izbjegavati ribe poput tune, morskog psa ili sabljarke. Važno je obratiti veliku pozornost na temeljito pranje voća i povrća i izbjegavati unaprijed pripremljene salate, narezano voće i slične gotove obroke". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.