U tijeku su posljednje pripreme za blagdane. Ako još uvijek niste pripremili božićne kekse, ne očajavajte. Još nije kasno za pripremu najukusnijih keksa koji će se topiti u ustima i biti idealna dekoracija na blagdanskom stolu.
Neka vam u pripremi pomognu i ostali ukućani. Nabavite potrebne sastojke, okupite se oko kuhinjskog stola, umijesite tijesto, oblikujte ga pomoću modlica, ispecite pa dekorirajte šarenom glazurom.
Od sastojaka za prhke kekse će vam trebati 300 grama brašna, 200 grama maslaca sobne temperature i 50 grama šećera.
Za glazuru: bjelanjci od dva jaja, 500 grama prosijanog šećera u prahu, sok jednog limuna i nekoliko kapi jestivih boja.
Sastojke za kekse stavite u posudu i rukama umijesite u tijesto. Izvadite ga na ravnu površinu, razvaljajte i oblikujte pomoću modlica u razne oblike.
Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva, lim obložite papirom za pečenje pa složite kekse i pecite sedam minuta.
Bjelanjke istucite u snijeg. Dodajte šećer i sok limuna. Ako je smjesa pregusta, dodajte još bjelanjaka, a ako je prerijetka, dodajte šećera.
Smjesu podijelite u manje posudice i u svaku dodajte jestivu boju koju ste odabrali.
Kada se keksi prohlade, ukrasite ih glazurom pomoću slastičarske vrećice ili tube za ukrašavanje. Poigrajte se i budite maštoviti.
Neke ideje pogledajte u nastavku.