Psiholog: Jednostavna navika može poboljšati svaki odnos

Foto: Shutterstock

Ponekad se i najmanje rasprave mogu pretvoriti u ozbiljnu svađu. To nije rijetkost u vezama jer mali nesporazumi često eskaliraju u veće sukobe, tvrdi psiholog Mark Travers.

"Nova psihološka istraživanja otkrila su jednostavnu tehniku koja može spriječiti takve eskalacije, a potrebno je samo pet sekundi", otkrio je za Psychology Today.

Istraživačica Annah McCurry i njezin tim proveli su studiju u kojoj su parovi sudjelovali u eksperimentu koji je mjerio njihovu agresiju. "Parovi su imali priliku 'kazniti' svoje partnere glasnim zvukovima, no u nekim grupama su morali pričekati pet, deset ili 15 sekundi prije nego što bi to učinili. Rezultati su pokazali da je i pet sekundi pauze bilo dovoljno da se smanje agresivne reakcije i spriječi eskalacija sukoba", objašnjava Travers.

McCurry je naglasila da je ova kratka pauza od pet sekundi jednako učinkovita kao i dulje pauze. "Dakle, McCurry ističe da i najkraća stanka može pomoći u smirivanju situacije i spriječiti da nesporazum preraste u veći sukob. Ta tehnika daje partnerima priliku da razmisle prije nego što reagiraju", navodi psiholog.

Da bismo primijenili ovo pravilo, trebamo ga prvo predložiti partneru i dogovoriti kako će funkcionirati. "Možete koristiti kodnu riječ, signal ili jednostavno odrediti da se uzme pet sekundi pauze prije nego što nastavite raspravu", savjetuje Travers. Važno je zapamtiti da je cilj pravila smiriti situaciju, a ne izbjeći važne razgovore.

"Premda se može činiti prejednostavnim, znanstvena istraživanja pokazuju da pet sekundi može napraviti veliku razliku. Te male pauze mogu spriječiti da se mali nesporazumi pretvore u velike sukobe, što pomaže održati odnos stabilnim i zdravim", zaključio je psiholog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.