Psiholog otkriva četiri najveće laži koje uništavaju vezu

Foto: Shutterstock

Na laganje se često gleda kao na krajnju izdaju u vezi, ali najdestruktivnije laži nisu uvijek one očite, tvrdi psiholog Jeffrey Bernstein.

"Te suptilne, podmukle prevare mogu polako narušiti temelje povjerenja, ostavljajući čak i najbitnije odnose u ruševinama", rekao je za Psychology Today.

Prema psihologu, ovo su četiri najveće laži koje uništavaju ljubavne odnose i mogu dovesti do slomljenog srca.

1. "Sve je u redu."

"Ova laž često se koristi kako bi se izbjegla svađa, ali zapravo stvara udaljenost između partnera. Negiranje stvarnih osjećaja onemogućava partneru da vas podrži i razumije, a na kraju dovodi do emocionalnog odvajanja i potencijalne katastrofe", upozorava psiholog.

2. "Nije tako velika stvar."

Minimiziranje vlastitih osjećaja ili postupaka partnera dovodi do nezadovoljstva i nagomilanih problema. Bernstein ističe: "Kada se prešućuju sitnice koje vas zapravo muče, one mogu narasti do većih problema koji postaju nemogući za rješavanje."

3. "Mogu ju/ga promijeniti."

"Vjerovanje da možete promijeniti partnera može dovesti do razočaranja. Ljudi se mogu razvijati, ali promjene moraju doći iznutra, a ne zbog tuđih očekivanja. Ova laž često rezultira frustracijom i otkrivanjem da ste zaljubljeni u idealiziranu verziju partnera, a ne u stvarnu osobu", napominje psiholog.

4. "Ne trebamo o tome razgovarati."

Izbjegavanje teških razgovora pod izgovorom "ne trebamo o tome razgovarati" destruktivno je.

"Komunikacija je ključna za svaki uspješan odnos, a izbjegavanje problema dovodi do većih nesporazuma i emocionalne udaljenosti. Dakle, ove četiri laži mogu polako uništiti ljubav i povjerenje u vezi. Posvećivanje otvorenoj komunikaciji ključno je za očuvanje veze. Samo tako možete izgraditi ljubav koja je otporna i istinska", zaključio je Bernstein.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.