Ranko Rajović otkrio kada roditelji trebaju prestati voziti djecu u kolicima

Foto: Pixabay/Index

DR. Ranko Rajović, predstojnik Odsjeka za neuroznanosti na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani, na svojim predavanjima često dijeli iskustva iz vlastitog roditeljstva, naglašavajući lekcije koje je naučio odgajajući svoje četvero djece. Jedan od zanimljivijih savjeta koje dijeli odnosi se na upotrebu dječjih kolica, za koja smatra da se predugo koriste na štetu djeteta.

"Roditelji kolica koriste sve do druge ili čak treće godine", kaže dr. Rajović. Na pitanje zašto mnogi mu odgovaraju kako su skupo platili kolica, čak 500-600 eura, i žele ih koristiti što dulje. Rajović ih tada pita je li im zaista žao novca ili je stvar u tome da si žele olakšati život? "Ako ste kupili najbolja kolica, pa dajte ih nekoj mami koja ih nema čim vaše dijete napuni dvije godine. Gotovo je, nema više kolica", smatra.

Često roditelji pravdaju korištenje kolica time da ih koriste samo dok su u šetnji, kako bi se djeca mogla odmoriti ako se umore. No, Rajović smatra da djeci treba dati priliku da se razvijaju i suočavaju s izazovima, piše Zelena učionica.

Kako motivirati djecu da hodaju?

Kako bi potkrijepio svoju tezu, Rajović je podijelio osobno iskustvo sa svoje četvero djece. Svakog ljeta odlazili bi na Taru, gdje su boravili u kući bez struje i vode, a najbliži izvor bio je udaljen 50 metara. Jednog vrućeg dana, djeca su ga zamolila za sladoled, a on im je predložio da do trgovine idu pješke šumskim putem dugim kilometar.

"Iva je tada imala četiri godine, a Vuk tri. Rekli su da žele ići pješke", prisjeća se Rajović, no postavio im je jedan uvjet: ako kažu da su umorni, odmah se vraćaju kući.

Djeca su prihvatila izazov, a na pola puta Vuk je zatražio pauzu. Rajović je primijetio da su mu čizme pune sitnog kamenja, zbog čega su postale teške. Nakon što su očistili čizme, nastavili su put i na kraju su prehodali čak 10 kilometara za jedan sladoled.

Rajović je ubrzo shvatio da djeci treba zadatak koji će ih motivirati. Sutradan ih je poveo u potragu za vrganjima na brdo, a kasnije su išli tražiti lisičarke. "Ako kažem da idemo samo prošetati, ne žele. Ali ako imaju zadatak, onda su motivirani", objašnjava.

Vrijeme je da se oprostimo od kolica

Zaključak njegove priče je jasan – roditelji bi trebali prestati koristiti kolica čim dijete napuni dvije godine. "Ako djeca s tri ili četiri godine mogu hodati 10 kilometara zbog sladoleda, onda nema opravdanja da ih stavljamo u kolica", kaže Rajović.

Naglašava da se ne radi o "mučenju" djece, već o pripremi za život. "Kada djeca prebrode jedan problem, pa drugi, treći, puni su hormona sreće", ističe dr. Rajović. Ova fizička i mentalna priprema pomaže djeci da postanu jača i otpornija na izazove koji ih čekaju u budućnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.