Foto: Privatna arhiva
SASTOJCI za kalup promjera 24 cm :
Kora
2 šalice oraha
14 suhih datulja
Bourbon vanilija u prahu
Čokoladna krema
250 g indijskih oraščića
50 g chia sjemenki
50 g kakao u prahu
50 g otopljenog kakao maslaca
75 g meda ili agava sirupa ili u kombinaciji
5 g maca praha
Bourbon vanilija u prahu
jedan do dva klinčića
4 dcl vode
Krema od borovnica
350 g borovnica
175 g indijskih oraščića
2 žlice otopljenog kakao maslaca
1 žlica limunovog soka
Bourbon vanilija u prahu
Ukrasi
borovnice
čokoladni preljev ili tanke ploške čokolade koje možete pripremiti od otopljenog kakao maslaca, kakao praha i agava sirupa
Priprema
U blenderu izradite sve sastojke za koru. Miksajte dok se ravnomjerno ne povežu. Utisnite smjesu ravnomjerno na dno kalupa.
Kakao maslac otopite u posudi u kupki tople vode na temperaturi oko 40°C.
U blenderu izradite sve sastojke za čokoladnu kremu. Miksajte do glatke teksture. Kušajte i po potrebi dodajte sladila. Prelijte preko kore i poravnajte smjesu. Stavite u hladnjak.
U blenderu izradite sve sastojke za kremu od borovnica do glatke teksture. Kušajte i po potrebi dodajte sladila. Prelijte preko kore i poravnajte smjesu.
Ostavite tortu u hladnjaku oko 6 sati prije posluživanja. Možete je par sati držati i u zamrzivaču (lakše ćete je odvojiti od kalupa) no prije posluživanja ostavite je oko dva sata u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi. U hladnjaku je po potrebi možete čuvati naredna tri dana.
Ovo je torta u kombinaciji gorke čokolade i voća blago kiselog okusa. Sadrži oko 24 jedinica ugljikohidrata (1 jedinica=15 g). Po želji dodajte sladila i prilagodite svojim okusnim pupoljcima.
Ovu tortu boje ciklame po želji ukrasite bobicama ili čokoladnim šarama ili ploškama. Za šare prelijte u tankom mlazu otopljenu čokoladu, a tanke čokoladne ploške možete pripremiti primjerice na silikonskoj podlozi. Prelijte u tankom sloju preko podloge i ostavite na hladnom. Hladnu čokoladu trgajte i kreativno posložite.
Uživajte u pripremi, ukrašavanju, u okusima i zdravlju!