Sirova torta u boji ciklame

Foto: Privatna arhiva

SASTOJCI za kalup promjera 24 cm :
 
Kora
2 šalice oraha
14 suhih datulja
Bourbon vanilija u prahu

Čokoladna krema

250 g indijskih oraščića
50 g chia sjemenki
50 g kakao u prahu
50 g otopljenog kakao maslaca
75 g meda ili agava sirupa ili u kombinaciji
5 g maca praha
Bourbon vanilija u prahu
jedan do dva klinčića
4 dcl vode

Krema od borovnica

350 g borovnica
175 g indijskih oraščića
2 žlice otopljenog kakao maslaca
1 žlica limunovog soka
Bourbon vanilija u prahu

Ukrasi

borovnice
čokoladni preljev ili tanke ploške čokolade koje možete pripremiti od otopljenog kakao maslaca, kakao praha i agava sirupa

 
Priprema

U blenderu izradite sve sastojke za koru. Miksajte dok se ravnomjerno ne povežu. Utisnite smjesu ravnomjerno na dno kalupa.
 
Kakao maslac otopite u posudi u kupki tople vode na temperaturi  oko 40°C.
U blenderu izradite sve sastojke za čokoladnu kremu. Miksajte do glatke teksture. Kušajte i po potrebi dodajte sladila. Prelijte preko kore i poravnajte smjesu. Stavite u hladnjak.
U blenderu izradite sve sastojke za kremu od borovnica do glatke teksture. Kušajte i po potrebi dodajte sladila. Prelijte preko kore i poravnajte smjesu. 
 
Ostavite tortu u hladnjaku oko 6 sati prije posluživanja. Možete je par sati držati i u zamrzivaču (lakše ćete je odvojiti od kalupa) no prije posluživanja ostavite je oko dva sata u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi. U hladnjaku je po potrebi možete čuvati naredna tri dana. 
 
Ovo je torta u kombinaciji gorke čokolade i voća blago kiselog okusa. Sadrži oko 24 jedinica ugljikohidrata (1 jedinica=15 g). Po želji dodajte sladila i prilagodite svojim okusnim pupoljcima.
 
Ovu tortu boje ciklame po želji ukrasite bobicama ili čokoladnim šarama ili ploškama. Za šare prelijte u tankom mlazu otopljenu čokoladu, a tanke čokoladne ploške možete pripremiti primjerice na silikonskoj podlozi. Prelijte u tankom sloju preko podloge i ostavite na hladnom. Hladnu čokoladu trgajte i kreativno posložite. 
 
Uživajte u pripremi, ukrašavanju, u okusima i zdravlju!
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.