Slana pita koja se topi u ustima!

Foto: Shutterstock

SLANE pite, takozvani "quichevi", vrlo su zahvalna hrana. Mogu poslužiti kao ručak ili večera, hladni su odlični za doručak, a kombinacija je bezbroj. Možete potrošiti sve sastojke iz frižidera, a ova slana pita će i dalje biti prefina. Možete pripremati mesne, riblje ili povrtne pite, ovisno o tome što vam se danas jede. Danas vam donosimo recept za jednu klasičnu pitu sa sirom i šunkom, a vi prema svojim željama prilagodite ju dodavanje ili oduzimanjem pojedinih sastojaka za punjenje.

Sastojci:

Za tijesto:

200 g brašna za prhka tijesta

100 g maslaca

5 žlica vode

1 žličica soli

Za nadjev:

3 jaja

1 šalica nasjeckane šunke

1 šalica naribanog sira (edamer ili gauda)

½ šalice mlijeka

½ šalice vrhnja za kuhanje

Priprema:

Od brašna, nasjeckanog maslaca, vode i soli umijesite tijesto.

Tijesto zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata.

Za to vrijeme pripremite nadjev.

Pjenjačom izmiješajte jaja, potom dodajte mlijeko i vrhnje.

Kada dobijete jednoličnu smjesu dodajte sir i šunku.

Tijesto razvaljajte na debljinu oko 5 mm i obložite kalup za pečenje.

Na tijesto izlijte nadjev.

Pecite 45 minuta na 200°C ili dok pita ne poprimi zlatnu boju.

Zabodite nož u sredinu pite, ukoliko izlazi čist, pita je gotova.

Ostavite ju da se ohladi desetak minuta, a potom preselite na tanjur za posluživanje.

U slast!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.