Spasilac otkrio što roditelji ne smiju raditi ako dijete izgube iz vida na plaži

Foto: Shutterstock

KAKO bi se spriječila bilo kakva nezgoda, roditeljima se neprestano savjetuje da na plaži ili na bazenu ne ispuštaju dijete iz vida ni na sekundu. No, svjesni smo da se to uvijek može dogoditi i da dijete u roku od par sekundi može "iščeznuti". U takvim situacijama najvažnija je prevencija.

"Potrebna je sekunda nepažnje da se izgubi dijete, a onda nastaje panika koja sama otežava situaciju", kaže koordinator spasilaca na vodi u Crvenom križu Crne Gore, Ivan Terzić.

Za Zelenu učionicu pojasnio je što se događa kada roditelji spasiocima na plaži prijave nestanak djeteta.

"Prvo ćemo se ići uvjeriti da nije došlo do najgoreg, odnosno da se dijete nije utopilo, a zatim se na miran način organizira potraga za djetetom. U ovo doba godine nema plaže na kojoj se svakog dana barem jedno dijete na trenutak ne izgubi", napominje Terzić.

Tvrdi da je u takvim situacijama važno da roditelji surađuju i ne paničare kako bi spasiocima mogli dati informacije koje će pomoći u organizaciji potrage.

"Bitno je koliko je dijete staro, kojeg je spola i koje mu je boje kupaći kostim", navodi.

Ističe da izgubljena i preplašena djeca, pod navalom adrenalina, za kratko vrijeme mogu prijeći nevjerojatan put, zbog čega se ponekad pronađu na drugim plažama, kilometar dalje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.