Terapeuti: Parovi koji prakticiraju ove navike imaju sretan i zdrav brak

Foto: Pexels

Ponekad se može činiti da je danas biti u braku puno teže nego prije. Bilo da smo opterećeni poslom, brigom o djeci ili dovršavanjem kućnih poslova, svi smo zaokupljeni svojim pretrpanim rasporedom. Želimo provoditi vrijeme sa svojim supružnicima, ali obaveze se stalno pojavljuju i prije nego što shvatimo, "još samo deset minuta" postaje mantra u našem braku; i onda se pitamo zašto je naša veza u problemu.

Srećom, terapeuti dr. Tammy Nelson, Harville Hendrix, Helen LaKelly Hunt, Tony Victor, Sue Butler i Kimberly Anderson podijelili su šest savjeta za očuvanje sretnog i zdravog braka.

  1. Razvijte dnevne rutine za sebe, ali i za vas dvoje zajedno: "Bilo da to znači dogovoriti tjedni dvostruki spoj sa svojom najboljom prijateljicom ili odvojiti vrijeme samo za vas dvoje, rutina će vas motivirati. Izlazak iz kuće i svjež zrak prijeko su potrebni, a to je dobar prvi korak ako niste sigurni odakle započeti", kažu terapeuti za YourTango.
  2. Budite iskreni o onome što osjećate: Stručnjaci navode da, bez obzira na to koliko je očigledan stres majčinstva, velike su šanse da vaš muž ne razumije u potpunosti što se događa. "Nemojte se bojati razgovora", savjetuju.
  3. Pozovite neko pojačanje: "Nema ništa loše u tome da s vremena na vrijeme dobijete pomoć izvana. Riješite se tog mentaliteta odmah. Imati dodatni set očiju i ušiju za situaciju može napraviti veliku razliku", složili su se terapeuti.
  4. Ponekad stavite brak na prvo mjesto: Terapeuti ističu da su roditelji ponekad toliko zaokupljeni odgojem da zaborave kako roditeljstvo nije njihov jedini identitet. Kimberley Anderson naglašava: "Mislim da jedna od najvažnijih stvari koje parovi mogu učiniti, jest slaviti svoj identitet kao supruga i supruge, a ne samo kao majke i oca. Smatram da je važno osvježiti stvari gledajući svog partnera kao muškarca ili ženu, a ne samo kao oca ili majku svoje djece."
  5. Složite se da se ponekad ne slažete: Svi zdravi parovi se svađaju i to je potpuno prirodno, ako je u normalnim granicama. Dakle, važno je kako se nosimo s tim argumentima. Terapeuti kažu: "Zapamtite da se u borbi ne radi o pronalaženju pobjednika, već o tome da se dođe do točke gdje se oboje osjećate saslušano i shvaćeno."
  6. Javno pokazujte ljubav: Pokazivanje djeci koliko se volimo utjecat će na način na koji vide buduće odnose.

"Iako će ovi brzi savjeti zajamčeno poboljšati vaš odnos s partnerom, Rim nije izgrađen za jedan dan. Kad god osjetite potrebu da se fokusirate samo na posao, učinite si uslugu i napravite pauzu", zaključuju terapeuti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.