Trebaju li roditelji raditi domaću zadaću s djecom? Evo što savjetuju stručnjaci

Foto: Shutterstock

Raditi domaću zadaću s djecom može biti osjetljivo pitanje za mnoge roditelje. Svako dijete je drugačije - dok nekima treba dodatno objašnjenje ili podsjetnik, drugima jednostavno nedostaje motivacija. Ponekad je razlog i roditeljska briga za uspjeh djeteta te njihovu budućnost. No, stručnjaci upozoravaju da pretjerana pomoć može stvoriti probleme.

Previše brige i kontrole može dovesti do toga da djeca postanu ovisna o pomoći odraslih, bez inicijative i odgovornosti. Umjesto da ih pripremimo za izazove koji ih čekaju, stalnim rješavanjem zadaća za njih, šaljemo poruku da sami nisu sposobni. Dakle, kako postupiti?

Prvi korak: Pronađite pravi razlog zašto radite zadaću s djetetom

Ako dijete ne razumije gradivo, potaknite ga da ponovno pita učiteljicu, prelista udžbenik ili istraži na internetu. Ovaj korak uči djecu da samostalno traže rješenja prije nego što zatraže pomoć.

Ako dijete sve obavlja u zadnji trenutak, potrudite se pomoći mu u organizaciji vremena. Upravljanje vremenom je vještina koja koristi ne samo za školu, već i kasnije u životu.

Kada dijete nema interes za određeni predmet, to može značiti da se njegovi interesi već formiraju. Umjesto forsiranja, možda je bolje dopustiti mu da kod kuće provodi vrijeme u onome što ga doista zanima, dok će osnovno znanje iz manje zanimljivih predmeta dobiti na satu.

Postupno smanjujte kontrolu

Samostalnost je ključna. Na početku možete rješavati zadatke zajedno. Kasnije neka vam dolazi samo s teškim pitanjima. U idućoj fazi samo pregledajte njegov rad, a zatim ga prepustite da potpuno samostalno obavlja svoje obaveze. Ako dobije lošu ocjenu, neka pokuša sam ispraviti pogreške. Razgovarajte s njim i pitajte kako misli da može poboljšati rezultat.

Motivirajte dijete za učenje na kreativan način

Odvedite dijete u muzej ili prirodni park kako bi povezalo gradivo iz škole s realnim svijetom. Posjetite izložbe koje prate teme iz biologije, povijesti ili književnosti, čitajte zanimljive knjige zajedno ili gledajte obrazovne filmove. Djeca kroz ovakve aktivnosti lakše usvajaju nova znanja jer ih povezuju s iskustvima.

Pratite situaciju, ali nemojte previše intervenirati

Zainteresirajte se za djetetove dnevne aktivnosti i razgovarajte o školi, učiteljima i kolegama. Pokažite mu da ste uvijek tu da poslušate, ali mu dopustite da se samostalno suočava s problemima. Ako se ukaže potreba, pružite savjet ili pomoć, ali tek kad vas to zatraži.

Hvalite postignuća i zajedno analizirajte neuspjehe

Kada dijete samostalno dođe do rješenja, pohvalite njegov trud. Ako pak ne uspije, zajedno razmislite kako bi idući put moglo bolje. Na taj način gradite povjerenje i pomažete mu da razvije pozitivan stav prema učenju.

Samostalno obavljanje zadaće gradi odgovornost i neovisnost

Prepuštanjem djetetu da samo obavlja domaću zadaću, pomažete mu razviti osjećaj odgovornosti, upravljanja vremenom i sposobnost traženja i provjere informacija. Na ovaj način ne samo da štedite svoje živce i vrijeme, već omogućavate djetetu da se osjeća kompetentno i samopouzdano.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.