Tri načina na koja narcisoidni roditelji mogu povrijediti djecu, prema terapeutkinji

Foto: Pexels

Narcisoidno roditeljsko ponašanje podrazumijeva prekomjernu potrebu za divljenjem ili pažnjom, često na štetu djetetovog razvoja i dobrobiti. Povezano je s narcističkim poremećajem osobnosti, iako neki roditelji s ovim poremećajem osobnosti ne zlostavljaju svoju djecu na ovaj način.

"Neke narcisoidne roditelje lako je uočiti: često imaju grandiozan osjećaj vlastite važnosti i sebični su. Međutim, mnogo je teže uočiti neke prikrivene narcisoidne roditelje. Na površini se često čine vrlo dragi i šarmantni, ali mogu gajiti duboko ukorijenjene osjećaje ljubomore i ogorčenosti prema svojoj djeci", objasnila je terapeutkinja Imi Lo za Psychology Today. Podijelila je tri načina na koje narcisoidni roditelji mogu povrijediti djecu.

1. Narcisoidni roditelji često vide svoju djecu kao produžetak sebe

Terapeutkinja objašnjava: "Narcisoidni roditelji svoju djecu često tretiraju kao izvor potvrde vlastite vrijednosti, prisiljavajući ih na postignuća koja bi donijela pohvale i priznanja, dok djeca nemaju priliku razviti vlastiti identitet. Takvo ponašanje može ostaviti djecu zbunjenom i usamljenom jer se ljubav roditelja uvjetuje njihovim uspjehom."

2. Osjećaj krivnje i kontrola

Narcisoidni roditelji koji koriste krivnju i kontrolu često pripadaju tipu "vulnerabilnog narcisa", kaže Lo.

"Oni su emocionalno nestabilni i nesigurni, često izražavajući agresiju na pasivan način kako bi nanijeli psihičku štetu. Takvi roditelji često izražavaju potrebu za emocionalnom ovisnošću i kontrolom nad djecom, često ih stavljajući u ulogu skrbnika ili savjetnika od malih nogu. Ta vrsta manipulacije može ostaviti trajne emocionalne posljedice", istaknula je.

3. Konkurencija i sabotaža

Narcisoidni roditelji često ne mogu podnijeti da njihova djeca nadmaše njihov uspjeh. Uvijek trebaju biti u središtu pažnje i ne mogu podnijeti da netko postigne više od njih, pa čak ni njihova djeca.

"Takvi roditelji često mogu reagirati ljutnjom, zavišću i poniženjem ako se osjećaju nadmašenima ili zasjenjenima od strane vlastite djece. To može rezultirati verbalnim napadima ili ignoriranjem, stvarajući okruženje u kojem se djeca osjećaju kao da hodaju po jajima", zaključila je Lo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.