Tri znaka da ljubomora uništava vašu vezu, prema savjetnicima

Foto: Shutterstock

Ljubomora je svima poznata. Možda smo čuli da je "malo" ljubomore zdravo ili da, kad je naš partner ljubomoran, to znači da mu je stalo. Međutim, ako se borimo s ljubomorom, vjerojatno znamo koliko ona može biti bolna i destruktivna, tvrde savjetnici za veze, Susie i Otto Collins.

"Iako shvaćate da ljubomora nije korisna navika, teško ju je prekinuti. Nije lako ignorirati ljubomorne misli koje vam dolaze u glavu i vode do toga da kažete ili učinite nešto zbog čega kasnije požalite. Osjećate se izazvano. Ispitujete svog partnera, uspoređujete se s drugima i brinete da ćete biti izdani ili napušteni. No, kada se borite s destruktivnom navikom poput ljubomore, pomaže analizirati detalje", istaknuli su za YourTango.

Dakle, upozorili su na tri znaka koja ukazuju na to da ljubomora uništava vezu.

1. Vaše fizičko zdravlje je pogođeno

"Biti ljubomoran je stresno, a dugotrajni stres može dovesti do zdravstvenih problema poput povišenog krvnog tlaka, glavobolja, bolova u leđima, želučanih problema, čireva, pa čak i srčanog ili moždanog udara", tvrde Collinsi. To potvrđuje i studija koju je provela istraživačica dr. Naila Rasheed.

2. Vaše mentalno zdravlje slabi

Određeni mentalni poremećaji mogu se razviti zbog teške ljubomore, tvrde savjetnici. No, čak i blaži oblici ljubomore mogu štetiti mentalnom i emocionalnom zdravlju. "Jedna studija opisala je kako depresija, poteškoće s koncentracijom, promjene raspoloženja, tjeskoba i nesanica mogu biti posljedice ljubomore", kažu stručnjaci.

3. Narušili ste povjerenje partnera

"Dr. Lindsey Rodriguez sa Sveučilišta Houston sugerira da ljubomora dovodi do toga da ne vjerujete svom partneru, a s vremenom ni on vama. Partner više nije siguran što će vas uzrujati, pa postaje oprezniji i rezerviraniji u vašoj blizini", objašnjavaju savjetnici.

Dakle, ljubomora može ozbiljno narušiti zdravlje, povjerenje i emocionalnu stabilnost u vezi. Stoga je važno prepoznati njezine štetne učinke i raditi na njihovom rješavanju kako bi se sačuvala bliskost i povjerenje među partnerima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.