Tri znaka koja otkrivaju da je dijete razmaženo, prema savjetnicima

Foto: Shutterstock

Današnji roditelji često balansiraju između želje da svojoj djeci pruže sve ono što oni sami nisu imali i straha da ih ne odgajaju u osjećaju da su im sve te stvari zajamčene. Ključna razlika između djeteta koje se razvija s osjećajem zahvalnosti i onog koje pokazuje znakove razmaženosti leži u njihovom stavu prema očekivanjima i primanju, tvrde savjetnici i obiteljski terapeuti koji su također roditelji i bračni par, Taylor i Megan Kovar.

"Iako je važno poticati samopouzdanje kod djece, također je važno spriječiti da to preraste u osjećaj pretjerane zasluge ili povlastica", pojasnili su za YourTango.

Upozorili su na tri znaka koja mogu ukazivati na to da su djeca razmažena.

1. Očekuju nagradu za svaki zadatak

"Ako djeca očekuju nagradu svaki put kada naprave nešto, poput obavljanja kućnih poslova ili rješavanja zadaće, postoji mogućnost da se stvara osjećaj pretjerane povlastice. U životu postoje zadaci koje treba obaviti jednostavno zato što je to potrebno, a ljudi se trebaju ponašati ljubazno jer je to ispravno, ne zato što očekuju nagradu", tvrde terapeuti.

2. Odlučuju o većini obiteljskih odluka

Taylor i Megan tvrde da, ako djeca uvijek imaju posljednju riječ pri donošenju obiteljskih odluka, poput biranja jela za večeru ili odlučivanja o vikend aktivnostima, moguće je da postaju razmažena. "Iako je važno uzeti u obzir djetetovo mišljenje, to ne bi smjelo uvijek biti odlučujuće", ističu.

3. Neprestano traže više

Djeca koja stalno traže više, bez obzira na to koliko već imaju, mogu razviti osjećaj da im sve pripada. "Na primjer, dijete kojem je dano ono što želi, ali još uvijek traži dodatke ili pokušava dobiti više vremena za igru, pokazuje nedostatak zadovoljstva. Dakle, kroz ove signale, roditelji mogu bolje razumjeti je li njihova metoda odgoja poticanje zahvalne i odgovorne djece ili doprinosi odgoju razmažene djece", zaključuju terapeuti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.