Učenici diljem hrvatske postaju detektivi koji rješavaju tajne Zagonetnih jelovnika

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

ČETVRTI nacionalni Tjedan školskog doručka obilježava se ovaj tjedan diljem škola u Hrvatskoj u sklopu projekta Živjeti zdravo, a pokrenut je s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete. 

Tjedan školskog doručka započinje danas, na Svjetski dan hrane, i trajat će do 20. listopada, u sklopu projekta Živjeti zdravo, koji vodi profesorica Sanja Musić Milanović, a održava se od 2020. godine, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Učenici će rješavati tajne Zagonetnog jelovnika školskog doručka te kroz posebne aktivnosti, zadatke, jelovnike i dekoracije promicati prednosti hranjivih školskih doručaka dostupnih učenicima diljem zemlje.

Tim školskih detektiva čine učenici koji koristeći svoja znanja, vještine, kreativnost i snalažljivost rješavaju sve tajne Zagonetnog jelovnika koji se nalazi pred njima. Tema je osmišljena kako bi učenici na zabavan i edukativan način promislili o svim koracima koji su potrebni da se osmisli i pripremi hranjiv i ukusan doručak u školi.

Učenicima treba dati priliku da sudjeluju u osmišljavanju školskih obroka

Konzumacija školskog doručka važna je ne samo za zdravlje učenika, već i za njihov pravilan kognitivni i socijalni razvoj.

Preporučuje se da učenici aktivno sudjeluju i u procesu planiranja i provedbe školske prehrane jer je to važan element svakog uspješnog sustava školske prehrane. Može povećati zadovoljstvo učenika školskom prehranom, smanjiti količinu prehrambenog otpada, doprinijeti stvaranju pozitivnije školske atmosfere i bolje kohezije između školskih djelatnika i učenika te unaprijediti odgojno-obrazovne ishode u području zdravstvenog odgoja i pravilne prehrane.

"Prethodnih godina vidjeli smo brojne primjere uključenosti učenika, ne samo u organizaciju proslave Tjedna školskog doručka, već i u redovito planiranje i provedbu školske prehrane, zbog čega nam je posebno drago da ove godine možemo staviti veći naglasak na to. Važno je učenicima dati priliku da participiraju u osmišljavanju školskih obroka i jelovnika jer tako stječu vještine koje će im biti korisne i kasnije u životu", istaknula je Ivana Šimić, nutricionistica Službe za promicanje zdravlja HZJZ-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.