Učiteljica kaže da su dječje suze na prvi dan škole normalne i savjetuje što učiniti

Foto: Pexels

SUZE prvog dana škole su normalne, tvrdi učiteljica Laura Whitwood i poručuje roditeljima da se zbog njih ne brinu.

"Iako je teško vidjeti dijete kako plače, važno je naučiti da ne može svaki dan biti ispunjen smijehom, koliko god mi to željeli. I nama odraslima je teško prvi dan na novom poslu, ali to nećemo pokazati suzama jer smo godinama gradili otpornost, suočavali se s izazovima i naučili kako odgovoriti na različite situacije", pojasnila je za Fabulous.

Roditelji moraju imati na umu da djeca nemaju dovoljno životnog iskustva da bi izgradila sve navedene vještine.

"Suze su djeci najbolji način za pokazivanje osjećaja i prenošenje onoga što osjećaju u tom trenutku", dodala je.

Što učiniti ako dijete plače?

Prema Whitwood, prirodno je ponuditi djetetu maženje, što je ispravno, ali treba težiti još nečemu.

"Dajte djetetu do znanja da je normalno tako se osjećati i da promjena svima može biti teška. Razgovarajte s djetetom o tome zašto se brine, što ga uznemirava. Istražite jesu li to prijatelji, strah od određenog predmeta ili od nepoznatog učitelja. Tada ćete moći dokučiti što učiniti da pomognete djetetu da se osjeća bolje", napomenula je.

Savjeti za pripremu djece za školu

Ako dijete prvi put kreće u školu, otvoreno s njim razgovarajte o tome što ga čeka. Pokušajte upoznati neke od roditelja čija će djeca dijeliti školske klupe s vašim djetetom. "Skupa kupite školsku torbu, pernicu i ostale potrepštine i učinite polazak u školu uzbudljivim iskustvom", predlaže Whitwood.

Ako se dijete vraća u školu nakon praznika, pripremite ga na rutinu koja ga čeka. Odredite vrijeme odlaska na spavanje i vrijeme buđenja. U ljetne praznike uključite učenje kako bi dijete ostalo angažirano i zainteresirano za školu. I na kraju, pokušajte povratak u školu učiniti pozitivnim.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.