NIJE teško jesti zdravo i pritom uživati u hrani. Odličan primjer za takvo jelo je popularni namaz od slanutka.
Sada vam je već jasno kako se radi o humusu, bliskoistočnom specijalitetu za koji ne trebate ići u restoran da biste ga isprobali.
Brzo, jeftino i jednostavno ga možete napraviti i kod kuće, a ako se pitate zašto, onda ćemo samo reći kako on sadrži puno vitamina, minerala i zdravih masti.
I ne samo njih, ovaj je namaz odličan izvor proteina, stvara duži osjećaj sitosti te sprječava prejedanje.
Mnogi ljudi koji žele smanjiti unos prerađenih masti konzumiraju humus i kao zamjenu za maslac ili majonezu.
Znamo da vas zanima kako ga napraviti, a u nastavku donosimo recept:
- 2 žlice sezama
- 100 ml vode u kojoj se kuhao slanutak
- 200 g kuhanog slanutka (konzerva)
- 2-3 žlice limunova soka
- 2 češnja češnjaka
- 50 ml maslinova ulja
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- pola žličice mljevenog papra.
Postupak:
Sezam popecite na tavi bez masnoće pa pola količine sameljite.
Vodu od slanutka, u koju ste dodali malo soli, kratko prokuhajte i malo ohladite. Slanutak s vodom, limunovim sokom i češnjakom usitnite u električnoj sjeckalici da dobijete jednoličnu smjesu.
Umiješajte maslinovo ulje, peršin, papar i mljeveni sezam. Pripremljeni namaz stavite u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi.
Dobar tek!