Arene SP-a: Hrvatska je našla "dom" nakon smrtonosnog stampeda

Foto: AFP

PREDSTOJEĆE svjetsko rukometno prvenstvo u Španjolskoj igrat će se u šest sjajnih dvorana. Izabranici Slavka Goluže susrete u skupini igrat će u Madridu, a kasnije ovisno o plasmanu u Barceloni ili Granollersu. Finale će se pak igrati u Barceloni. No, krenimo s predstavljanjem rukometnih arena.

Momčadi iz skupine A, u kojoj će se natjecati Francuska, Njemačka, Argentina, Tunis, Crna Gora i Brazil od 12. 18. siječnja, igrat će svoje utakmice u Palau D`Esports u Granollersu. Radi se o rukometnoj dvorani koja je otvorena za OI u Barceloni još 1992. godine. Kapacitet dvorane iznosi gotovo šest tisuća mjesta, a izgledom podsjeća na Veliku dvoranu splitskih Gripa.

Košarkaške dvorane ugostiti će rukometaše


Susreti skupine B, u kojoj će igrati Danska, Makedonija, Island, Katar, Rusija i Čile, igrat će se pak u Palacio de deportes San Pablo u Sevilli. Ova košarkaška dvorana sagrađena je prije 24 godine, a prima gotovo deset tisuća gledatelja. Dom je košarkaškog kluba Seville, koja na domaćim susretima ima sjajnu podršku.

U skupini C snage će odmjeriti reprezentacije Srbije, Slovenije, Poljske, Južne Koreje, Bjelorusije i Saudijske Arabije. Dvoboje će ovih šest izabranih vrsta igrati u Zaragozi, preciznije Pabellónu Príncipe Felipe. ova košarkaška dvorana prima 11 tisuća gledatelja, a 1990. i 1995. godine bila je domaćinom košarkaškog Final Foura.



Hrvatska će igrati u domu madridskog ATP Mastersa


Španjolska, Hrvatska, Mađarska, Alžir, Egipta i Australija borit će se u skupini D, a svoje susrete igrat će u Madridu. Kao što je poznato Caja Magica je teniski sportski kompleks, koji se koristi za madridski Masters. Sastoji se od devet terena od kojih tri imaju pomični krov.


Kompleks je otvoren u svibnju 2009. godine, a troškovi izgradnje iznosili su 160 milijuna eura. Glavni teren na kojem će se igrati Hrvatska ima kapacitet 12 tisuća gledatelja. Ovo nije prvi put da će se isti prenamijeniti, jer je u sezoni 2010./2011. bio dom košarkaškoj momčadi Real Madrida.

Caja Magica u utrku za domaćinstvom ušla je naknadno, a IHF je dao odobrenje u samom finišu, u prosincu 2012. godine. Rukomet se naime trebao igrati u Areni Madrid, no nakon što j u stampedu na haloween partyju u listopadu prošle godine poginulo pet djevojaka, jasno da dvorana nije mogla poslužiti svrsi. U trenutku tragedije bila je pretrpana, s 19 tisuća posjetitelja, iako ih standardno prima tek devet. Pitanje sigurnosti ostalo je neriješeno i SP  preselio se u Caju Magicu.

Završnica na slavnom Sant Jordiju u Barceloni

Kao što smo rekli, završnica turnira odigrat će se u Barcelone, a pripomoći će dvorane u Zaragozi i Guadalajari. U Zaragozi će igrati dvije utakmice osmine finala te dvije utakmice četvrtfinale, dok je za Guadalajaru predviđen President Kup, odnosno razigravanje od 17. do 24. mjesta. Dvorana je izgrađena 2010. godine s kapacitetom gotovo šest tisuća gledatelja.

Palau Sant Jordi najveća je dvorana Svjetskog prvenstva. Izgrađena je 1990. godine za Olimpijske igre, a ima kapacitet gotovo 17 tisuća gledatelja. Dvorana ugošćava atletska, rukometna i košarkaša natjecanja, a od 1990. godine do danas bila je pozornicom najvećih pjevačkih zvijezda svijeta, od Robbiea Williamsa, Aguilere, Ramazzotija, BB Kinga, Madone, Santane, Springsteena i drugih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.