Athletic: U čast Luki Modriću, čarobnjaku koji postaje najstariji u povijesti Reala

Foto: Profimedia

LUKA MODRIĆ večeras bi mogao postati najstariji nogometaš u povijesti Reala. Naime, ako zaigra na utakmici kod Celte, koja počinje u 21 sat, nadmašit će Ferenca Puškaša. Legendarni Mađar je u svibnju 1966. imao 39 godina i 37 dana kad je zaigrao za Real protiv Betisa u Kupu kralja, a Modrić danas ima 39 godina i 40 dana.

"Modrić povezuje nevjerojatne datume i imena - Roberta Kovača i Laminea Yamala"

Tim povodom ugledni Athletic posvetio je kapetanu Reala i Hrvatske veliki tekst pod naslovom "U znak priznanja Luki Modriću, čarobnjaku koji će uskoro postati najstariji igrač u povijesti Real Madrida". Athletic efektno dokazuje koliko je fascinantna Modrićeva dugotrajnost:

"Modrić povezuje nevjerojatne datume i imena. Na utakmici Hrvatska - Rusija u lipnju 2007. godine u Zagrebu iza njega je stopera igrao Robert Kovač, koji je rođen 1974. godine. Protiv Barcelone sljedeći vikend Modrić će možda protiv sebe imati Laminea Yamala.

Yamal je rođen mjesec dana nakon te kvalifikacijske utakmice u Zagrebu. Dugovječnost je dio Modrićeve privlačnosti, baš kao i standard njegovih igara. Sa svojih 39 godina Modrić ne igra u nižim ligama samo radi plaće ili ega. On još uvijek igra na najvišoj razini, a ovo mu je 13. sezona u Realu."

Modrićev kineziolog: Kad smo počeli raditi, prije 11 ili 12 godina, želio je igrati do 36. godine

Tajnu Modrićeve dugovječnosti autor teksta pokušao je doznati u razgovoru s Vlatkom Vučetićem, kineziologom iz Zagreba koji se više od desetljeća brine o Modrićevoj fizičkoj spremi: "Kad smo počeli raditi, prije 11 ili 12 godina, želio je igrati do 36. godine, to mu je tada bio cilj.

Dao sam mu program i on ga odrađuje skoro svakog dana, više od 350 puta u godini. Nekad ga odradi kod kuće, nekad na treningu Reala. Moja specijalizacija je rad s elastičnim trakama za otpor. On svaki dan radi s dugim elastičnim trakama, koje su odlične za mišiće nogu.

"On je mentalno jak i veliki je radnik. Nije lako razmišljati kao Modrić"

Nakon 30. godine brzo se gubi mišićna masa i mora se raditi više da bi se ostalo na istoj razini kao prethodne godine. Nije lako to prihvatiti. Potrebna je velika posvećenost. Modrić je ovog ljeta naporno radio kako bi na prvom danu Realovih priprema bio u najboljem izdanju", otkriva Vučetić i dodaje:

"Razgovaramo svakih šest mjeseci o programu, a ako nastavi s ovakvim treninzima i prevencijom, može još dosta igrati. Gledajući samo njegovo tijelo, može nastaviti s nogometom, ali tijelo je samo jedan dio. To je i mentalno pitanje, možeš li raditi sve više svakog dana. Trenutno je Modrić mentalno sretan, uživa u igri i to je jako važno. On je mentalno jak i veliki je radnik. Nije lako razmišljati kao on."

"U Realu je dočekan sa skepsom, ali isto je bilo i Puškašu"

Athletic piše i o onome što je jako zanimljivo stranim medijima - Modrićevom teškom djetinjstvu i odrastanju obilježenom ratnim tragedijama i progonstvom. Otkriva i da je bio blizu transfera iz Dinama u Chelsea, ali da je taj transfer propao. Dodaje i da je bio želja Alexa Fergusona, kao i PSG-a, ali on ih je odbio i odabrao prvo Tottenham, a onda Real. "No ni tamo mu nije išlo glatko. Čak ni u Realu, za koji je odigrao 546 utakmica. Nakon što je Modrić došao na Bernabeuu, proglašen je najgorom prinovom. Ali Puškaš je također imao skeptike. Debitirao je na Bernabeuu 1958. godine, ali je bio izostavljen iz sljedeće utakmice. U vrijeme prije nego što su postojale zamjene, Puškaš nije igrao finala Kupa prvaka 1959. godine.

Ali u slučaju obojice pohvale su nadmašile kritike s početka. Modrić nas sve privlači zbog dugovječnosti i smirenosti. I zbog nečeg većeg: estetike. Modrićev udarac vanjskim dijelom desne noge sličan je Cruyffovu okretu. Činjenica da djeluje smireno dok izbacuje suparnika preciznim, kirurškim pasom pridonosi našem divljenju prema njemu."

Citat Zvonimira Bobana za kraj

Autor teksta Modrića je prvi put gledao na spomenutoj utakmici u lipnju 2007. "Nitko tada nije razmišljao o 2024., kao što danas nitko ne razmišlja o 2041. godini. No 17 godina poslije Modrić i dalje igra 'stvarajući tamo gdje je najteže, u onim uskim klancima i brzacima sredine terena', kako ga je opisao njegov junak Zvonimir Boban. Uskoro će biti 2025., Luka Modrić teče dalje, i to za Real Madrid", završava Athletic.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.