Doznajemo što se događa s dolascima Džeke i Rakitića u Hajduk

Foto: Armin Durgut/PIXSELL/EPA/Shutter

PRIJELAZNI rok u Hrvatskoj je tek počeo i trajat će do 5. rujna, ali transfer-saga o potencijalnom dolasku Edina Džeke (38) i Ivana Rakitića (36) u Hajduk traje već neko vrijeme. Još 13. lipnja smo objavili da je sportski direktor Hajduka kontaktirao obojicu igrača i da klub radi na njihovom dovođenju.

Potencijalni dolazak takva dva imena u Split je privukao pažnju i stranih medija pa smo zadnjih skoro mjesec dana bombardirani različitim vijestima prvenstveno turskih i talijanskih portala i insajdera. Međutim, do sada se nije dogodilo ništa konkretno. Hajduk je otišao na pripreme u Sloveniju, a u klub još nije došao ni jedan igrač pa tako ni dvojac o kojem se najviše piše i kojeg navijači Hajduka najviše očekuju.

Koja je situacija s Edinom Džekom?

Prema više talijanskih i turskih medija, Džeko je prihvatio ponudu koju mu je Hajduk dao te odlazi iz Fenerbahčea, gdje u ovom trenutku ima još godinu dana važeći ugovor. Praktično se samo čeka da se pojavi na pripremama, a Hajduk objavi jedan do svojih popularnih videa prilikom dolazaka igrača. No istina je ipak drugačija, a to je da sjajni napadač u ovom trenutku nije blizu dolaska u Hajduk.

Kalinić je zaista kontaktirao Džeku te je nakon inicijalnog kontakta održan sastanak gdje je napadaču izložen plan i ono što mu Hajduk može ponuditi u ovom trenutku. Jasno je da Bijeli ne mogu financijski parirati onome što Džeko ima u Fenerbahčeu, a navodno se radi o 4.2 milijuna eura godišnje plaće, te da se Džeku pokušava privući nekim drugim faktorima.

Osnovni i prvi preduvjet za potencijalni dolazak u Hajduk je ispunjen, a to je da Džeko nije odbio takvu ideju te je zainteresiran da svoju karijeru nastavi i vjerojatno završi u Splitu. No u ovom trenutku je to daleko od realizacije iz nekoliko razloga. Prvi je da Fenerbahče u ovom trenutku nije spreman tek tako pustiti Džeku iz kluba.

Džeko bi Hajduku dao popust, ali Bijeli si ni to ne mogu priuštiti

Klub je napustio belgijski napadač Michy Batshuayi koji je otišao u redove ljutog rivala Galatasaraya, a Fenerbahče radi na dolasku nekog velikog imena za tu poziciju. Dok se to ne dogodi, nije realno za očekivati da će pustiti igrača koji je prošle sezone s 25 golova bio najbolji strijelac kluba. Kada i ako se to dogodi, Džeko treba dogovoriti raskid ugovora s obzirom na to da Hajduk ne može platiti odštetu za njega, a Džeko se vjerojatno ipak ne bi odrekao cijele godišnje plaće.

Posljednja, ali nimalo nevažna prepreka su primanja koja bi Džeko očekivao od Hajduka. Naravno da bi za Hajduk igrao s velikim popustom u odnosu na ono što ima u Fenerbahčeu, ali čak i s tim popustom si ga Hajduk ne može priuštiti. Džeko ima želju doći u klub, ali Hajduk s njim ne može igrati na kartu ljubavi prema klubu i igranju za jedan euro kao kod nekih drugih igrača. S onim što Džeko očekuje, bio bi daleko najplaćeniji igrač kluba i Bijeli nemaju kapacitet da mu želje ispune.

Dakle, dolazak Džeke u Hajduk nije nemoguć, na tome se aktivno radi, ali nije blizu realizacije. Da bi se to dogodilo, Fenerbahče ga mora prvo pustiti, potom se Džeko mora odlučiti na dolazak u Hajduk umjesto prihvaćanja daleko bogatijih ponuda iz Saudijske Arabije i na kraju svoja očekivanja od Hajduka mora dodatno spustiti do onoga što je za Hajduk realno da mu može ponuditi. Nogomet je jako fluidan posao i stvari se mogu odjednom početi brzo odvijati, ali u ovom trenutku nije realno očekivati da će se Džeko pridružiti Hajduku u nekom bliskom vremenskom roku.

Dolazak Rakitića je realan

Situacija s dolaskom Rakitića je bitno drugačija, ali i tu postoje neke prepreke koje se moraju riješiti. Prema svim dostupnim informacijama iz izvora bliskih i klubu i igraču, Rakitić je ponudu Hajduka da dođe u Split prihvatio, prilagodio se financijskim kapacitetima kluba i u tom smislu nema prepreka koje se tek trebaju premostiti.

Međutim, Rakitić u saudijskom Al Shababu ima važeći ugovor još godinu dana prema kojem zarađuje ogromnih 15 milijuna eura godišnje. Rakitić želi otići iz kluba kojem se pridružio prije samo šest mjeseci nakon odlaska iz Seville, prema dostupnim informacijama ni klub nije načelno protiv toga da ode, ali u ovom trenutku Rakitić nije spreman ostaviti cijeli godišnji ugovor u Saudijskoj Arabiji samo da bi došao u Hajduk.

Situacija je istovremeno jednostavna i komplicirana. Rakitić pokušava naplatiti barem dio ugovora koji ima i sada je stvar pregovora između igrača i kluba da se dogovore o iznosu koji bi Al Shabab isplatio Rakitiću prilikom odlaska. Dok se to ne riješi, Rakitić u Hajduk doći neće, ali je realno očekivati da će se situacija riješiti u dogledno vrijeme i da će jedan od najvećih igrača u povijesti hrvatskog nogometa obući bijeli dres na kraju karijere.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.