Georg Koch: Ovo je moj posljednji intervju

Screenshot: Sport1

BIVŠI golman Dinama Georg Koch (52) u svibnju je otkrio da ima rak gušterače u terminalnoj fazi i da su mu liječnici rekli da će uskoro umrijeti. Nijemac, koji je u Dinamu bio u sezoni 2007./2008., u svibnju prošle godine napustio je trenersku poziciju u trećeligašu Viktoriji Köln iz "osobnih razloga" pa nedavno otkrio da je teško bolestan.

Koch je u razgovoru za Sport1 poručio da mu je to posljednji intervju. Među ostalim, rekao je da su mu neki dani bolji, a neki lošiji. Pred kamerama njemačke televizije nosio je majicu s natpisom "do gorkog kraja". "To je moj humor, to sam ja", rekao je Koch i dodao kako mora ustrajati i boriti se.

Na pitanje kako je reagirao kada je 2023. saznao dijagnozu, suznih očiju odgovorio je: "Sada moram emocije držati pod kontrolom. Iznenada sam bio iščupan iz života, sa samo tri rečenice. Znao sam da se moram boriti, uvijek je bilo tako u mom životu. Morao sam se boriti i za poziciju na golu. Naravno da nisam odmah svima rekao. Bilo mi je jasno da nema odustajanja."

"Ovo je moj posljednji intervju"

"Ima dana kada sam depresivan i glava mi je prazna, ali ima i dana kada bih mogao čupati drveće. To se ne može objasniti. Ne mogu reći kako će biti sutra. Ponekad sam navečer dobro raspoložen. Legnem u krevet, a ujutro ne mogu disati", dodao je Koch, kojem su liječnici davali šest mjeseci života. Srećom, i dalje je živ.

"Prošao sam kemoterapije i uzimao lijek iz Sjedinjenih Američkih Država koji nažalost nije odobren u Njemačkoj. Koštao me nekoliko maraka, ali zato sam još živ. To je dobra stvar." Njemački novinar pitao ga je zapita li se ikada "zašto ja".

"Uopće se ne radi o meni. Toliko je ljudi koji žive s rakom i drugim bolestima. Ne želim se stavljati u prvi plan. Ne pitam se 'zašto ja'. Možemo ovakav intervju napraviti s bilo kim, i oni se to pitaju. Ovo je moj posljednji intervju. To da mogu o tome ovdje govoriti leži u činjenici da sam kao golman u prvom planu. 

Mislim i na djecu na bolničkim odjelima. Svašta sam doživio, a bolesna djeca još ništa nisu, vjerojatno nisu bila ni na odmoru s roditeljima jer samo moraju ležati na odjelima. To me stvarno dirnulo", nastavio je Koch.

"Čovječe, samo znam da dan X dolazi"

Novinar je Kochu postavio pitanje što misli o tome da mu je ovo posljednji intervju. Odgovorio je uz nekoliko pauza: "To je vrlo emotivno. Nisam puno spavao sinoć. Čovječe, samo znam da dan X dolazi. Možemo li prijeći na sljedeće pitanje?"

Posljednje mjesece provodi na selu jer, kaže, ne treba svakodnevno biti na naslovnicama medija. Kao vrhunac života izdvojio je rođenje sina i kćeri, a na kraju je rekao da više nema nikakvih želja. "Ponekad poželim da sve ovo brže prođe, ovo je mučenje za glavu. Veselim se što su djevojka i moja djeca uz mene", zaključio je.

Koch je u Dinamo došao u ljeto 2007. kao slobodan igrač nakon što je raskinuo ugovor s Duisburgom. Za Dinamo je odigrao 39 utakmica i osvojio naslov prvaka i Kup, a na kraju sezone napustio je Maksimir nakon što se vratio Tomislav Butina. Uz Dinamo, Koch je branio za SC Herford, bečki Rapid, Duisburg, Energie Cottbus, Kaiserslautern, Arminiju Bielefeld, PSV, Fortunu Düsseldorf i Erkenschwick.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.