Hajduk se pretvara u luksuzno odmaralište za penzionere

Foto: PIXSELL / EPA; Grafika: Index

DEL BOCA VISTA. Ako ste gledali Seinfelda, a naravno da jeste, onda znate što predstavlja to ime. Tako se u genijalnoj seriji zove fiktivno umirovljeničko naselje na sunčanoj Floridi. Jedno od onih u kojima u stvarnosti jesen života dolaze provesti šparni i stari njujorški Židovi, nakon što su cijeli život crnčili i štedjeli u surovoj, hladnoj klimi megapolisa i njegove betonske džungle.

Provesti penziju na Floridi njima je san i životni cilj. Ostalo im je još malo života, koji je bio težak, i zato ga žele okončati izležavajući se uz bazene u havajskim košuljama uz pina colade u ruci. Najveće aktivnosti predviđene u toj dobi i takvom podneblju su pilates u plićaku i spletkarenja oko izbora za "lokalnu samoupravu" resorta.

Tužno je proljetos bilo gledati kako Hajduk opasno i neuspješno pokušava spasiti teško ozlijeđeni veteran

Pod novim vodstvom Hajduka klub se pretvara u Del Boca Vistu hrvatskog klupskog nogometa. Jer novi predsjednik Ivan Bilić i sportski direktor Nikola Kalinić najavljenim bombastičnim transferima Ivana Rakitića (36) i Edina Džeke (38) nastavljaju gdje je počeo prethodni dvojac Lukša Jakobušić i Mindaugas Nikoličius.

Oni su prošle sezone doveli Ivana Perišića, jednog od najvećih hrvatskih nogometaša u povijesti. No problem je što se Perišić u klub iz kojeg je potekao vratio u 35. godini i usred oporavka od pokidanih ligamenata, jedne od najtežih ozljeda koju nogometaš može doživjeti. 

Sportski direktor Kalinić (36) kao igrače dovodi svojeg vršnjaka, ali i starijeg od sebe

Potpuni raspad Hajduka na kraju prošle sezone, u kojoj je do tada bio u lovu na dvostruku krunu, ogleda se i u pribjegavanju očajničkim i opasnim potezima. Vidno nezaliječeni Perišić je ulazio i igrao kako bi u veteranskim godinama te stanju primjerenom fizikalnoj terapiji, a ne nastupu u ključnim natjecateljskim utakmicama, spašavao ono što se nije dalo spasiti.

To je svjedočilo i o još jednom ogromnom problemu Hajduka. Neredu u svlačionici i nedostatku autoriteta, točnije što je trener bio prijatelj igračima, a ne njihov šef. Pa nam je tako Mislav Karoglan otkrio da je Perišić igrao jer je igrač sam na tome inzistirao. 

Momčad u kojoj su zvijezde veterani vodi trener poznat po tome da skuplja otkaze i priča baze

Sada samo što nisu došli igrači koji su ništa manje face od Perišića, ali i stariji od njega. Tko bi njima mogao ne ispuniti želju da zaigraju? Gennaro Gattuso. U sklopu tko zna kojeg, navodno radikalnog redizajna Hajduka na svim razinama, doveden je i novi trener. Umjesto trenera koji bi jamčio stručnost, ozbiljnost, kontinuitet - dakle sve ono što je Hajduku nužno, ali i čega nikako da se uhvati - doveden je urlator, bukalo.

Trener poznat po tome što je, zahvaljujući provalama, ispadima, vici, unošenju u lice i demonskim facama koje radi, materijal za memove. Prisjetimo se koje su glavne priče ljubitelja nogometa i medijski napisi otkako je Gattuso preuzeo Hajduk.

One o njegovoj impresivnoj igračkoj karijeri i postignućima te kako je ošamario Zlatana, a ovaj njega bacio u kantu za smeće. Svaka čast Gattusu kao igraču, ali kao trener on osim osvojenog kupa s Napolijem 2020. nije napravio ništa. Evo kako su završile njegove zadnje tri gaže nakon otkaza u Napoliju:

Fiorentina je u proljeće 2021. objavila da će je on povesti od iduće sezone. Međutim samo tri tjedna kasnije Gattuso i klub objavili su da odustaju. Slijedila je Valencia, u kojoj je izdržao sedam mjeseci, te Marseille, gdje je naslijedio Igora Tudora i bio otpušten nakon samo pet mjeseci.

Hajduk je, dakle, u vrlo delikatnom, teškom trenutku, angažirao trenera kojem je karijera u padu već tri godine i koji skuplja otkaze. No dobro, barem je obećao da Livaja više neće moći igrati mali nogomet na betonu.

36, 37, 39. To su prema planu godine ključnih igrača Hajduka u ključnom dijelu iduće sezone

Ako se ostvare veliki planovi, u rano proljeće iduće sezone Hajdukove glavne zvijezde imat će 36 (Perišić), 37 (Rakitić) i 39 godina (Džeko). U cvijetu mladosti neće biti ni Lovre Kalinić (35), Dario Melnjak (32), Marko Livaja (31), ali ovo nije ruganje onima koji su u starijoj dobi, a još se uvijek bave sportom. Upravo suprotno. 

Uostalom, Rakitić je nedavno, ozbiljnim godinama usprkos, vodio Sevillu kao kapetan u La Ligi i Ligi prvaka. Još stariji Džeko je sezonu u Fenerbahčeu završio s 25 golova. Perišić je doduše na Euru bio sjena onog starog sebe, ali situacija u Hajduku i reprezentaciji Hrvatske je takva da ih mora spašavati teško ozlijeđeni i od operacije neoporavljeni 35-godišnjak.

Evo i osobnog dodatka: sva trojica su meni među najdražim igračima. Kao fan klasičnih golgetera, devetki, slab sam na Džeku, Rakitića smatram najzaslužnijim za srebro 2018., a Perišića najboljim igračem reprezentacije Hrvatske zadnjih deset godina.

Hajduk prodaje supertalente i dovodi superstarce

No oni nisu su ono što je Hajduku potrebno. Usprkos tome, nova vlast u Hajduku predstavlja poslovni model prodaje supertalenata Rokasa Pukštasa i Nike Sigura te dovođenje igrača koji im mogu biti očevi.

Ovakvoj praksi smiješno je kontrirati teorijom, ali i logikom, da je Hajduk razvojni klub. U njemu mora biti jedan ili dva starija igrača, ali ne mogu oni biti kičma momčadi, dok se u isto vrijeme mladi talenti prodaju ili šalju na posudbe.

Gdje su nestali senzacionalni juniori iz Lige prvaka?

Prošle godine ne samo navijači Hajduka nego i hrvatski ljubitelji nogometa općenito oduševili su se igrama, pristupom, zalaganjem i rezultatima Hajdukovih juniora u Ligi prvaka tog uzrasta. Senzacionalni finalisti slavljeni su kao konačan primjer da Hajduk temeljen na "našoj dici" nije samo floskula ili priča iz davnih vremena koju je nemoguće preslikati u današnjicu.

Naravno da odmah tada nije bilo moguće provesti ono što su u poslovičnoj euforiji navijači Hajduka nudili kao ekspresni recept za naslov, a to je koncept "Livaja i 10 dice", ali sada bi se već ti klinci morali uvoditi u prvu momčad. Ne samo kozmetički i da se popuni broj u zapisniku. 

Rezultat je trend, marketing je vječan

Sve i da Hajduk postane prvak s veteranima to ne znači ništa čak ne na duge, nego ni srednje staze. Hajduk je dovođenjem Gattusa te ofenzivom na Rakitića i Džeku po tko zna koji put umjesto strategije odabrao euforiju. Brzi fiks umjesto duge i naporne terapije.

Sama priča da radi na spomenutim legendama potpirila je poslovični ljetni delirij navijača, a ako se uspije u njihovom dovođenju, opet će broj pretplata, prodanih dresova i članova Hajduka otići u nebo. 

Hajduk je opet umjesto strategije odabrao euforiju

Ali kakve to veze ima s onim što Hajduk mora biti? Što će onda, Ligu prvaka loviti s 40-godišnjacima? Kao heroje i simbole kluba stalno nuditi islužene legionare, a ne ih stvarati? Na veteranima graditi budućnost?

Zasad je jedina budućnost koju vidimo kod Hajduka ona resorta u kojem zasluženi umirovljenici dođu osunčati umorne kosti. Za ono što Hajduk mora biti svejedno je zvali se oni Ivan Rakitić i Edin Džeko ili Morty Seinfeld i Izzy Mandelbaum.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.