Jakirović: Mogli smo zabiti i još koji gol, ali Nevistić nas je držao iznad vode

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

DINAMO je u nevjerojatnoj prvoj utakmici play-offa Lige prvaka pobijedio Qarabag 3:0 i došao na korak do Lige prvaka. Hrvatski prvak slavio je golovima Marka Pjace u 29. minuti i fantastičnog Sandra Kulenovića, koji je ušao u 63. minuti i golovima u 75. i 80. donio Dinamu veliku pobjedu. Uzvrat je sljedeće srijede u Azerbajdžanu. Evo što je nakon utakmice rekao Dinamov trener Sergej Jakirović.

"Čestitam dečkima na dobroj igri. Napatili smo se 90 minuta, sve što smo govorili prije utakmice se potvrdilo, da je Qarabag ozbiljna ekipa. Bilo je perioda naše i njihove dominacije, a oni su uzeli posjed nakon prvoga gola. Nismo se dobro branili, ali to je i njihova kvaliteta. U poluvremenu smo se dogovorili da uložimo više energije, da budemo odlučniji i onda smo se u 60. minuti odlučili na promjenu sustava, kako bismo kontrolirali prostore", rekao je Jakirović i dodao:

"Imali smo još nekoliko situacija koje smo mogli bolje iskoristiti, ali isto tako moram pohvaliti Nevistića, koji je bio fantastičan i koji nas je držao iznad vode kad sam već vidio da će nam zabiti gol. Čeka nas ozbiljan uzvrat i morat ćemo biti puno mudriji i pametniji nego prošle sezone."

Puno je bilo raspoloženih igrača, ali treba izdvojiti Kulenovića, koji je u čudesnoj formi. Što za vas kao trenera znači imati takvog aduta s klupe?

Inzistirao sam na Kulenoviću kad sam došao u Dinamo i jako mi je drago što se ovo sve događa. On je dosta puta u karijeri bio podcijenjen igrač i nije mu se vjerovalo. Samo mu je trebalo dati povjerenje. Njegova radna etika je fenomenalna bilo da igra ili ne igra. Uvijek je maksimalan i to mu se sad vraća, takav je nogomet.

Jako smo sretni što ga imamo, ali svi igrači jako ozbiljno rade i to se vidi od početka sezone. Treba vremena svima, sutra će biti godinu dana da sam ovdje i treba vremena da se sve posloži. Svi se trude, Sandro je u sjajnoj formi i zaslužuje svoje minute.

Koliko raste samopouzdanje nakon što ste promjenom sustava prelomili utakmicu?

Ja sam na početku sezone rekao da imamo profil igrača koji mogu igrati nekoliko sustava. Primarni je 4-3-3 ili 4-2-3-1, a ovo je alternativni sustav koji puno toga donosi. Bitno je da se iskomunicira s igračima, volim kad igramo ovako.

O ovoj utakmici će se pričati u povijesti, ali imate i težak revanš?

Prvo nas čeka SHNL, a onda taj zadnji korak do Lige prvaka. Uvjeren sam da ćemo to napraviti, ali iskustvo iz prošle sezone mi govori da moramo biti oprezni.

Na prvu, gdje bi trebalo još dodatno stisnuti Qarabag?

Sve što smo pripremali i prezentirali igračima, tako je Qarabag danas igrao. Takav im je stil, stvaraju puno šansi, dugo su zajedno i imaju puno automatizama. Morat ćemo puno energije uložiti, naravno da ćemo ovu utakmicu pomno analizirati.

Stativa Baturine, je li za prolaz bila ta šansa?

Odmah sam vidio da ide u stativu, možda je golman i malo dirao. Sve je Martin savršeno napravio, ali bit će prilika i u Bakuu.

Baturina je bio fantastičan, ogromna je prevaga...

Zna se što Baturina znači za našu momčad. On radi razliku, diktira stvari u zadnjoj trećini i sve to je danas potvrdio na terenu.

Što je s Ristovskim i koliko ćete rotirati za Goricu?

Rile je osjetio bol u loži i ići na pregled, a mislim da ćemo većinu igrača promijeniti, to je plan. 

Kako sad prešaltati igrače na SHNL?

Oni su s obje noge čvrsto na zemlji i neće sad biti euforije. Najnormalnije će se pripremiti, sad je fokus na Gorici. 

Je li bio penal, ona ruka?

Igranje rukom je bilo čisto, bio je na liniji i ne znam što je sporno. VAR je očito mislio da je bio vani...

Pierre-Gabriel i Mmaee su došli bez odštete i obojica su se pokazali kao velika pojačanja...

O Mmaeeu znamo dosta i nije on bezveze igrao na nivoima na kojima je igrao. Sve što smo gledali, on pokazuje na terenu i vidi se da je to ozbiljan igrač. Savršeno je upao u momčad, ali to je i zasluga čitave momčadi jer ovdje nema nitko problema s prilagodbom.

Gurbanov: Odluka će pasti u uzvratu

"Nažalost, izgubili smo velikim rezultatom. Znali smo koliko je Dinamo dobar, a na kraju smo se otvorili i krenuli po gol i nismo se branili i Dinamo je to kaznio. Pripremit ćemo se za uzvrat, vjerujem da ćemo biti bolji u realizaciji na našem terenu i vjerujem da će odluka ipak pasti u uzvratu", rekao je trener gostiju Gurban Gurbanov i dodao:

"Ne možemo zaboraviti Nevistića, koji je imao nekoliko nevjerojatnih obrana. Drago mi je da smo stvorili jako puno šansi i jednostavno ih moramo bolje koristiti. Neki naši igrači prvi put su igrali na ovom nivou i malo nam je nedostajalo tog iskustva. U drugom poluvremenu smo se možda previše otvorili."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.