Livaja je uspio ono što su prije njega još samo Krstanović, Caktaš i Soudani

Foto: Saša Miljević/PIXSELL

ISTRA i Hajduk odigrali su 1:1 u susretu 4. kola SuperSport HNL-a. Istra je povela već nakon 57 sekundi golom Marcela Heistera, a bod Hajduku donio je Marko Livaja golom u 60. minuti. Prvo ime utakmice bio je fantastični Lovro Majkić, koji je na golu Istre upisao osam obrana, od čega je pet bilo nakon udaraca unutar kaznenog prostora. Hajduk je ovim kiksom ostao na četiri boda zaostatka za vodećim Dinamom.

Nastavljaju se tako muke Hajduka i trenera Gennara Gattusa. Protiv Istre su napokon stvorili puno prilika u jednoj utakmici, ali zakazala je realizacija. Nakon eliminacije od Ružomberoka u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu i novog kiksa u prvenstvu, stvari ne izgledaju nimalo ružičasto, a tek sad ih čekaju utakmice protiv Osijeka, Dinama i Rijeke u iduća četiri kola.

Hajduk opet živi od Livaje

Hajduk je opet maksimalno naslonjen na Livaju i živi od njegovog učinka. Hajduk je ove sezone u svim natjecanjima zabio osam golova u osam utakmica, a Livaja je izravno sudjelovao u njih sedam. Posljednji gol Hajduka ove sezone u kojem Livaja nije sudjelovao kao strijelac ili asistent je bio ujedno i prvi gol Bijelih ove sezone, kada je u 19. minuti protiv HB Torshavna na Poljudu zabio Filip Uremović.

Na toj utakmici je Livaja zabio za pobjedu 2:0 iz kaznenog udarca, a zatim je protiv Slavena zabio iz kaznenog udarca i asistirao u pobjedi 2:1. Nakon toga je protiv Lokomotive bio asistent u remiju 1:1. U zadnja dva kola nakon ispadanja iz Europe, Hajduk je pobijedio Varaždin 2:1 uz ponovno gol i asistenciju Livaje i sinoć je odigrao 1:1 u Puli uz novi gol Livaje. U SHNL-u ove sezone ima šest izravnih sudjelovanja za gol, čime je vodeći igrač lige ispred Sandra Kulenovića, koji ih ima pet.

Došao je do rijetkog postignuća

Njegov pogodak glavom protiv Istre mu je bio 66. u SHNL-u otkada je došao u Hajduk u veljači 2021. godine. Tom učinku je pridodao 34 asistencije, što znači da je u 112. ligaškoj utakmici za Hajduk dostigao brojku od 100 izravnih sudjelovanja za gol u SHNL-u.

Otkada se igra liga 10, samo su tri igrača uspjela doći do te brojke. Prvi na listi je Mijo Caktaš, koji je u 203 ligaške utakmice za Hajduk i Osijek imao 113 izravnih sudjelovanja za gol (90 golova i 23 asistencije), a slijedi ga El Arabi Hillal Soudani sa sjajnim učinkom od 111 izravnih sudjelovanja u samo 132 utakmice (69 golova i 42 asistencije). Pritom treba napomenuti da je samo dva gola zabio iz kaznenog udarca.

Treći na popisu je Ivan Krstanović, koji je u dresu četiri različita kluba (Rijeka, Zadar, Lokomotiva i Slaven Belupo) imao 100 izravnih sudjelovanja za gol u 220 utakmica (75 golova i 25 asistencija). Od aktivnih igrača u ligi je Livaji najbliže Bruno Petković, koji ima 96 izravnih sudjelovanja u 162 utakmice (53 gola i 43 asistencije) i trebao bi brzo postati peti član ekskluzivnog kluba 100 u ligi 10.

Grafika: Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.