Najtrofejniji igrač Rijeke ikad pokrenuo je privatni biznis. Otkrio nam je detalje

Foto: vinaprskalo.com

NA NIŽELIGAŠKIM terenima još uvijek traje nogometna priča Andreja Prskala (37), nekadašnjeg golmana Rijeke s preko 107 nastupa za klub s Kvarnera. Danas golman Opatije, Prskalo je ujedno i najtrofejniji igrač u Rijekinoj povijesti s čak sedam trofeja.

Kao trećem golmanu piše mu se Kup iz 2006. godine, a zatim dvostruka kruna u sezoni 2016./2017. te još tri Kupa i Superkup. Prve nogometne korake napravio je u Rudaru iz Labina, odakle je njegova obitelj, a nosio je i dresove Orijenta, Pomorca i Istre.

Nakon osvajanja naslova u 2. NL kojim je Opatija izborila povratak u drugoligaško društvo, Prskalo se priprema za novu sezonu, ali paralelno s nogometom bavi se uzgojem grožđa i proizvodnjom vina. O svojoj najvećoj ljubavi i zanimaciji uz nogomet govorio je u intervjuu za Index.

Odakle ljubav prema vinarstvu? 

To mi je usađeno još od malih nogu, brinuo sam za naš vinograd s djedom. Nikada me nije silio da budem u tome, ali sam uvijek volio sudjelovati kada bi mi obaveze dopuštale. Tako mi je to usađeno. Uvijek smo u obitelji radili domaće vino za sebe.

Kada ste odlučili to pretvoriti u biznis?

Prije četiri godine mi je šogor, koji je vrhunski vinar iz Novog Marofa, rekao da bi bilo dobro probati napraviti malo modernija vina. Krenuli smo s malom bačvicom od oko 400 litara i to se pokazalo kao jako solidno vino. Svake godine otada izbacujemo jednu butelju više i uvodimo razne novosti. Jako sam posvećen i uživam u tome.

Vinograd se nalazi u Labinu, mjestu odakle je Vaša obitelj? 

Tako je. Ispod kuće nam je obiteljsko imanje, vinograd je 500 metara od kuće. Sve nam je na dlanu. Imamo i starije sorte, par skoro stoljetnih trsova koje je posadio još pradjed tridesetih godina prošlog stoljeća. 

Surađujemo s vinotekom koja nam distributira vina u dva restorana. Nemamo velike količine, oko pet i pol tisuća litara, ali sve uspijevamo prodati.

Je li teško uskladiti vinarstvo s nogometnim obavezama ili je situacija na zalazu karijere lakša? 

Dok traju pripreme, malo je teže jer i mi imamo dva treninga dnevno kao prva liga. Kad krene sezona, imamo jedan trening dnevno, iako i tada bude izazovnije putovati. Sigurno pet puta tjedno sam na relaciji Istra - Rijeka, ali ne žalim se jer me vodi ljubav prema poslu, kao i u nogometu.

Prskalo tijekom razdoblja u Rijeci (Foto: Igor Kralj/Pixsell) 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.