Pjevali su "Gibraltar je Španjolska" na proslavi naslova. UEFA ih je kaznila

Foto: EPA

ŠPANJOLSKI reprezentativci Alvaro Morata i Rodri kažnjeni su jednom utakmicom neigranja zbog neprimjerenog ponašanja na proslavi osvajanja naslova europskog prvaka u Madridu prošli mjesec, priopćila je UEFA u srijedu. Igrači su pjevali "Gibraltar je španjolski" 15. srpnja, dan nakon njihove pobjede nad Engleskom u finalu Europskog prvenstva, tijekom javnog slavlja u glavnom gradu Španjolske. Gibraltar je britanski teritorij koji se nalazi na južnom vrhu Španjolske.

UEFA je priopćila da je odluka o kazni donesena zbog nepoštivanja općih načela ponašanja, kršenja osnovnih pravila pristojnog ponašanja, korištenja sportskih događaja za manifestacije nesportske prirode i dovođenja nogometa kao sporta na loš glas. Zabrana će pokriti sljedeću UEFA-inu međunarodnu utakmicu za koju bi igrači inače imali pravo igrati.

Spor oko Gibraltara traje desetljećima

Podsjetimo, Rodri, španjolski reprezentativac koji je proglašen najboljim igračem Europskog prvenstva, pjevao je 15. srpnja navečer u Madridu "Gibraltar je španjolski", čime se tijekom proslave osvajanja naslova prvaka Europe dotaknuo dugogodišnjeg spora. Gibraltar je britanski poluotok s 33.000 stanovnika na jugu Španjolske oko kojeg se desetljećima spore London i Madrid.

Španjolska nikada nije prestala polagati pravo na Gibraltar, ali su se njegovi stanovnici 1967. godine referendumom izjasnili za ostanak pod vlašću Ujedinjenog Kraljevstva. Dvije godine kasnije Gibraltar je dobio novi ustav i širu autonomiju. Španjolska je 1991. i 1997. godine Velikoj Britaniji za Gibraltar predlagala zajednički suverenitet, ali je taj prijedlog odbijen.

"Gibraltar je španjolski, Gibraltar je španjolski", pjevao je 28-godišnji Rodri, vidi se na snimci objavljenoj na portalu novina Marca, koju su prenijeli i ostali španjolski mediji, poput Asa. Španjolska javna televizija (RTVE) navela je na svojoj internetskoj stranici da je tijekom slavlja više igrača "u nekoliko navrata" pjevalo o španjolskom Gibraltaru.

Negativni komentari na X-u

U osvrtu na viđeno pojedini engleski mediji taj trenutak su opisali kao "neukusan". U jednom trenutku proslave Morata je podsjetio Rodrija da igra u Engleskoj, na što mu je Rodri odgovorio: "Nije me briga." 

Korisnici društvenih mreža na navijačkim profilima Manchester Cityja ostavljali su zbog toga mahom negativne komentare. "Bit će deportiran", "Kakav način za završiti pobjednički niz", "Ako mu je toliko stalo, zašto je u Engleskoj?", "Nije mu ovo baš najbolji PR", bili su neki od komentara na X-u (bivši Twitter), dok su drugi bili sigurni da će nakon incidenta napustiti klub.

Rodri, 28-godišnji veznjak, igrač je Cityja od 2019. i pod ugovorom do 2027. godine. Za klub je odigrao više od 250 utakmica i s njim slavio naslov u Ligi prvaka i četiri puta bio osvajač Premier lige.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.