Strupar: Hajduku nije trebala komedija s Kalinićem. Vulić: To se nije smjelo dogoditi

Foto: Ivo Cagalj /PIXSELL

DINAMO i Hajduk danas u 20 sati na Maksimiru igraju derbi šestog kola SuperSport HNL-a. Hrvatski prvak Dinamo u ovaj susret ulazi kao izraženi favorit i trenutačni lider prvenstva. Zagrebačka momčad nakon pet kola ima četiri pobjede i remi, a Hajduk je na učinku od tri pobjede i dva remija.

Dinamo je ove sezone napravio fantastičan posao u Europi, na uvjerljiv se način plasirao u grupnu fazu Lige prvaka, dok su Splićani šokantno ispali od slovačkog Ružomberoka. Da stvar po Hajduk bude gora, pred sam derbi je otkaz dobio sportski direktor Nikola Kalinić i nema sumnje da bi i taj potres također mogao ostaviti traga. U međuvremenu je Francois Vitali došao na Kalinićevo mjesto.

Pred derbi smo zamolili s Hajdukove strane Zorana Vulića i s Dinamove Branka Strupara da nam najave derbi na Maksimiru. Najprije smo pitali igračku i trenersku legendu Hajduka što očekuje od utakmice.

Očekujete li pravi derbi ili je Hajduk u ovom trenutku prepunom drama i turbulencija unutar kluba, preslab da se odupre prvaku?

Vulić: Ma, derbi je uvijek derbi. Kad igraju ova dva kluba, uvijek očekujem dobar fajt, neovisno što se događa u klupskim salonima i bez obzira na stanje na tablici. Istina, Dinamo je u jednom lijepom momentumu i jako mi je drago zbog toga, ali, ponavljam, ovo je derbi i svašta se tu može dogoditi.

Dobra je stvar što se igra u Zagrebu, a na Maksimiru Hajduk u posljednje vrijeme dobro prolazi. Nisu Splićani te utakmice igrali bog zna kako dobro, ali rezultat im je išao na ruku. Volio bih da se i u petak nešto slično dogodi.

Očekujem dominaciju Dinama od prve minute, ali jednako tako očekujem da će se Hajduku otvoriti nekoliko prilika iz kontri i polukontri koje, misli li napraviti nešto, jednostavno mora kazniti.

Rekli ste nešto jako zanimljivo. Kažete da je Hajduku lakše igrati u Zagrebu nego na Poljudu. Zar to nije paradoks ako se stalno provlači da je u Splitu najbolja navijačka atmosfera i često treneri Hajduka i igrači znaju reći onu poznatu floskulu "kako ni Real na Poljudu nije favorit"?

Vulić: A kad je tako. Je, čudno je, ali Hajduku je očito puno lakše igrati vani, nego kod kuće. Ovim igračima Hajduka velik teret je publika. Ne znam, možda se varam, ali dojma sam da se puno bolje osjećaju kad igraju u gostima. Južnjački mentalitet splitske publike kažnjava svaki kiks, a ovi igrači tako nešto ne mogu podnijeti. 

Samo tri dana prije derbija novi potresi u Hajduku. Uprava je smijenila sportskog direktora Nikolu Kalinića. Koliko ta situacija pred samu utakmicu može naškoditi Hajduku?

Vulić: Naravno da nije dobro. Naravno da se to nije smjelo napraviti pred derbi, ali ne vjerujem da će to promijeniti nešto bitno što se tiče same utakmice. To nama navijačima može smetati, ali što igrača ima biti briga za događaje na katu? To što se dogodilo može biti alibi samo za nekoga tko nije igrač. To ne drži vodu.

Kad izađeš u koridu, imaš dati sve od sebe, imaš odigrati muški i poginuti za pobjede. Nema igrač što razmišljati o upravnoj politici kluba. Plaćen je da igra, profesionalac je i na njemu je da se fokusira na nogomet, a ne tko je sportski direktor. 

Zoran Vulić / Foto: Miranda Cikotic/Pixsell

Legenda belgijskog nogometa i bivši napadač Dinama Branko Strupar smatra da je igrački Dinamo puno jači, ali da bi situacija s Kalinićem mogla dodatno smanjiti šanse Splićana.

Kakav derbi očekujete?

Strupar: Dinamo je sezonu počeo sjajno. U redu, odigrali su remi u Rijeci, ali osim toga ove sezone imaju sve pobjede i igraju zaista uvjerljivo. S druge strane, Hajduk nije toliko dobar, muči se, a ova komedija s Kalinićem tri dana prije derbija nije im trebala.

U Hajduku na terenu nije dobro, a van terena je još gore. Već dugo tamo stvari ne štimaju, a sad se vidi da se ne zna tko pije, a tko plaća. Osobno, puno više vjerujem onome što je Kale rekao, nego što klub priča. Stvarno im nije trebalo ovo pred ovako važnu utakmicu.

Bili ste igrač. Koliko mogu ovakve situacije naškoditi momčadi? Mogu li igrači ostati fokusirani na teren ili im drame poput ove mogu smetati?

Strupar: Načelno, na igračima je da igraju. Ali, lako je to reći. Lako je reći: "Na tebi je da igraš, nema te što zanimati što se događa u klubu." E, pa to nije baš tako. Nisu igrači ni slijepi ni gluhi. Neizbježno je da do njih dolaze informacije, a otkako se to dogodilo, samo se o tome priča.

Koliko se god ti trudio koncentrirati na nogomet, moraš jednim okom pratiti što se zbiva oko tebe, posebice kad vidiš da je sportski direktor smijenjen na smiješan način. Igrači čitaju portale, novine, ne mogu se praviti blesavi i gluhi. Stvarno im ovo nije trebalo. 

Branko Strupar / Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.