Turci bijesni zbog kažnjavanja njihovog junaka: "Ispravite ovo dok ne bude prekasno"

Foto: Profimedia

PREMDA su turski mediji bliski predsjedniku Tayyipu Erdoganu još sinoć pisali kako je laž da je UEFA suspendirala Meriha Demirala s dvije utakmice neigranja na Euru zbog kontroverzne geste prilikom slavlja golova u pobjedi protiv Austrije, krovna kuća europskog nogometa zaista je junaka turske pobjede izbacila s utakmice četvrtfinala protiv Nizozemske i potencijalnog polufinala. 

Turski branič, koji je zabio oba gola, pobjedu je proslavio "vučjim pozdravom", odnosno simbolom Sivih vukova, pokreta koji promovira radikalno desničarsku i islamističku ideologiju koja vjeruje u superiornost turske rase.

Njihov je rad zabranjen u Francuskoj, njihovi simboli ne smiju se koristiti u Austriji, dok je rad Sivih vukova u Njemačkoj pod posebnim nadzorom. Tursko ministarstvo vanjskih poslova smatralo je pokretanje postupka protiv njega neprihvatljivo i ističu kako je riječ o ksenofobiji.

UEFA izdala priopćenje 

UEFA je u svojem priopćenju objavila da je njezino žalbeno tijelo optužilo i kaznilo Demirala "zbog nepoštivanja općih načela ponašanja, za kršenje osnovnih pravila pristojnog ponašanja, za korištenje sportskih događaja za propagiranje ideologija koje nemaju veze sa sportom i dovođenja sporta na loš glas''.

Turski nogometni savez potvrdio je za CNN da njihov pravni odjel radi na žalbi na suspenziju, a Servet Yardimci, član Izvršnog odbora UEFA-e i kandidat za predsjednika Turskog nogometnog saveza (TFF), nazvao je zabranu "neprihvatljivom".

"Suspenzija zbog prirodnog slavlja nakon što je utakmica završena na turniru koji teče glatko je intervencija u neovisnost nogometa", napisao je u izjavi na X-u, ranije poznatom kao Twitter.

Turci bijesni 

"Naš nogometaš podijelio je prirodnu radost kada je s turskim navijačima slavio sreću trenutka. Ovdje nema elementa koji bi mogao povrijediti protivnika ili bilo koju zajednicu. Igrač je svoje osjećaje naravno izrazio na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao nakon utakmice. Metode i načini slavlja nogometaša ne bi se trebali kažnjavati, osim ako nisu pogrdni prema bilo kojoj grupi ili krše osnovna pravila pristojnosti. Želio bih naglasiti svoje uvjerenje da se ova greška mora ispraviti prije nego što bude prekasno."

Turski ministar mladeži i sporta Osman Aşkın Bak napisao je na društvenim mrežama: "Osuđujemo nepravednu i pristranu odluku UEFA-e za koju vjerujemo da nema pravne osnove i da je u potpunosti politička. Nastavit ćemo tražiti svoja prava pravnim putem protiv ovih dvostrukih standarda koji se primjenjuju na našu zemlju i našu nogometnu reprezentaciju.''

Turski šef države Erdogan je poručio kako ga je sukob oko "vučjeg pozdrava" potaknuo da prisustvuje susretu četvrtfinala Eura između Turske i Nizozemske u nedjelju u Berlinu. "Pita li se itko zašto njemački nacionalni dres ima orla, a francuski pijetla? Merih Demiral je tom gestom pokazao svoje uzbuđenje", rekao je Erdogan novinarima na letu iz Kazahstana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.