Baldasar za obnovu Vile Dalmacija angažirao tvrtku u kojoj je radio njegov pročelnik ureda

Foto: Hina

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar povjerio je posao težak nepunih 60 tisuća kuna Adveni, tvrtki u kojoj je sve do ulaska u Banovinu 2013. godine radio njegov pročelnik ureda Drago Davidović.

> Kabinet Ive Baldasara: Nije bilo neregularnosti pri obnovi Vile Dalmacija

Advena je dobila posao na građevinsko-zanatskim radovima u kuhinji i pomoćnim prostorijama te dijelu dvorišta u Centralnoj vili kompleksa Villa Dalmacija. Bivšu firmu pročelnika Davidovića odabrala je dvočlana komisija Grada Splita, na što, gradonačelnik Baldasar sasvim sigurno nije imao nikakve primjedbe.

Budući da se radi o bagatelnoj nabavi, natječaj nije trebao biti raspisan, a iz zaključka objavljenog u Službenom glasniku Grada Splita, doznajemo i da žalba nije dopuštena.

Kod Baldasara nema žalbe

Žalba isto tako nije bila dopuštena ni nedavnom natječaju za plodouživanje Turističke palače, kada je Povjerenstvo Grada Splita na čelu s dogradonačelnicom Aidom Batarelo izabralo tvrtku iza koje stoji donator Baldasarove kampanje Stipe Mađor pa se da zaključiti da je to obrazac ponašanje ove gradske vlasti.

Sasvim nedemokratski Baldasar uskraćuje mogućnost žalbe, valjda u strahu da dugotrajan postupak od par tjedana ne paralizira sve te njegove mnogobrojne gradske projekte. Prije će, dakako, biti da je riječ o želji Baldasara da svojima osigura unosne poslove, a uskrata žalbe trebala bi, pretpostavlja se, obeshrabriti one koji nisu oduševljeni takvim modelom dodjeljivanja poslova. 

Pitali smo danas Grad Split, što imaju reći na ovaj poslovni aranžman sa Advenom. Nisu se očitovali, Baldasar je valjda i dalje pod dojmom da Index provodi mobbing nad njegovim pročelnicima, na što se potužio prije mjesec dana kada smo pitali jesu li Davidović i pročelnica kabineta Ana Đeldum pali državni stručni ispit. Baldasaru je to toliko bilo nisko, da je rekao da ga je sramota odgovoriti na takvo pitanje. Novinarima je inače priznao da su Davidović i Đeldum pali. Ne zna se zbog čega je Baldasar toliko "zafibrao", jer pitanje je bilo sasvim legitimno budući da se ispit pročelnika plaća iz gradske blagajne. 

"Nemojte se ljutiti, ali nema smisla"

Zvali smo danas i Davidovića kako bismo ga pitali oko angažiranja tvrtke u kojoj sve donedavno radio, no nije se htio javiti na mobitel. Valjda i on smatra da Index provodi mobbing.

Pokušali smo dobiti vlasnika Advene Vilija Mihovilovića, kojeg je Baldasar po ulasku u Banovinu instalirao u Nadzorni odbor Vodovoda i kanalizacije, stožerne gradske tvrtke za uhljebljivanje podobnih. 

Mihovilović se javio, ispričao se da vozi te zamolio da se čujemo za dva sata. Ponadali smo se da će za dva sata uspjeti dogovoriti s Davidovićem nekakav suvisao odgovor, ali čini se kako smo ipak previše očekivali. Mihovilović se na poziv nije htio javiti te je poslao SMS. 

"Nemojte se ljutiti, ali nema smisla da javno i kroz medije komentiramo poslovanje naše tvrtke. Zahvaljujemo na razumijevanju", napisao je Mihovilović.

Zanimljivo je da Advena, tvrtka koja se bavi ugradnjom klima uređaja, doživljava posljednjih godina pravi procvat. Prema podacima sa transparentno.hr, 2010. godine imali su tek 12 zaposlenih, da bi svake iduće godine firma rasla za duplo. 2011. godine već ih je bilo 25, 2012. skočili su na čak 50 zaposlenih, dok je u godini u kojoj je Drago Davidović ušao u Banovinu s Baldasarom Advena imala gotovo 100 zaposlenih. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.