Doznajemo: Odvjetnik Miljenić i kao ministar zastupao klijente u slučajevima ovrhe nad građanima!

Fotomontaža: Index

AKTUALNI ministar pravosuđa Orsat Miljenić i dalje se na hrvatskim sudovima navodi kao opunomoćenik VIPnet. d.o.o. u slučaju ovrhe nad građanima. Naime, iako kao ministar ne može voditi vlastiti odvjetnički ured te iako je Miljenić sukladno rješenju Izvršnog odbora Hrvatske odvjetničke komore stavio vlastiti odvjetnički ured u mirovanje i to još u prosincu 2011. godine, sudovi u Hrvatskoj i dalje mu daju slučajeve ovrhe te donose presude u kojima stoji da je klijent "zastupan po odvjetniku Orsatu Miljeniću". 
 
Redakcija Indexa tako je u posjedu jednog takvog rješenja o ovrsi od 4. ožujka ove godine gdje stoji da je VIPnet zastupan po odvjetniku Miljeniću. Riječ je o rješenju Općinskog suda u Sesvetama koje je doneseno prije dva mjeseca, odnosno gotovo godinu i pol dana nakon što je Miljenić postao ministar pravosuđa te se ne može baviti odvjetništvom!  Kada smo o upitali ministra Miljenića, obavijestili su nas iz njegova Ureda kako se radi o greški, te su nas podsjetili kako je odlukom Hrvatske odvjetničke komore za privremenog preuzimatelja ministrovog odvjetničkog ureda postavljena odvjetnica Vesna Alaburić. 
 
Sigurno je greška, ministar se time ne bavi!
 
"Sigurno je greška. Ministar se time ne bavi, a Odvjetnički ured je u mirovanju. Radi se o postupku koji je započeo za vrijeme dok Miljenić nije bio ministar te je tek sada stiglo rješenje", rekli su nam iz Ureda ministra pravosuđa kada smo ih upitali za ovaj slučaj, a naveli smo i broj predmeta kako ne bi bilo zabune.  
 
 
No, nakon tog odgovora, naknadnom provjerom na Općinskom sudu u Sesvetama doznali smo kako to nije istina. Naime, predmetni postupak je iz 2012. godine i to iz siječnja te godine što znači u vrijeme dok je Miljenić bio ministar. 
 
Uvidom u sudski postupak dobili smo dokument kojeg je VIPnet predao Sudu u Samoboru, a koji je zaprimljen 23. siječnja 2012. godine. Riječ o potvrdi odnosno davanju punomoći ministru Orsatu Miljeniću da ih zastupa u predmetu ovrhe. Sudu je predan dokument javnog bilježnika Ivana Malekovića o punomoći s datumom od 5. siječnja 2012. godine. Miljenić je tada već gotovo dva tjedna bio ministar. Prema tumačenju Hrvatske odvjetničke komore (HOK) od dana stupanja na dužnost ministar je prestao biti odvjetnikom. 
 
Prihvatio slučaj dva tjedna nakon što je postao ministar? 
 
"Kao što je poznato, Orsat Miljenić imenovan je ministrom pravosuđa RH, pa mu od dana stupanja na dužnost ministra pravosuđa temeljem navedene zakonske odredbe obavljanje odvjetništva miruje. To znači da je Orsat Miljenić i nadalje upisan u Imenik odvjetnika HOK, ali se ne smije baviti odvjetničkom djelatnošću, te mu je stoga Komora temeljem istog zakonskog članka postavila privremenog preuzimatelja ureda", odgovorili su nam u HOK-u. Miljenić je, podsjetimo se stupio na dužnost 23. prosinca 2011. godine, punomoć javnog bilježnika za zastupanje datira od 5. siječnja 2012., a Sud zaprima taj dokument 23. siječnja te godine. 
 
U Odvjetničkoj komori nam kažu da je Temeljem odredbe članka 33. Statuta Hrvatske odvjetničke komore, Orsat Miljenić uredno  i na vrijeme zatražio mirovanje odvjetničke djelatnosti. 
 
"Kako Orsatu Miljeniću obavljanje odvjetničke djelatnosti miruje, potpuno je jasno da se za vrijeme mirovanja statusa odvjetnika ne može pojavljivati kao punomoćnik stranaka na sudu, niti na bilo koji drugi način nastupati kao punomoćnik stranaka. Dakle, Orsat Miljenić kao ministar pravosuđa za vrijeme obnašanja te dužnosti i mirovanja statusa odvjetnika, ne može obavljati niti jedan od poslova koje prema Zakonu o odvjetništvu  obavljaju odvjetnici", službeni je stav Hrvatske odvjetničke komore na naš upit može li se Orsat Miljenić i dalje pojavljivati kao opunomoćenik stranaka u pravosudnom postupku. 
 
Hrvatska odvjetnička komora: Svi znaju odredbe!?
 
U HOK-u nam  tvrde kako u postupcima koje je do trenutka kada je preuzeo dužnost vodio Miljenić privremenom zamjeniku pripadaju sva prava, a riječ je o odvjetnici Vesni Alaburić. I to bez posebne punomoći stranaka već samo rješenjem Hrvatske odvjetničke komore o mirovanju i prebivanju poslova. Iz HOK-a nam tvrde i kako je zapravo nemoguće da bi se Miljenić mogao naći kao odvjetnik. 
 
"Smatramo nemogućim da bi se ministar Miljenić pojavio kao punomoćnik stranke i obavljao poslove zastupanja stranke za vrijeme dok obnaša dužnost ministra pravosuđa jer i ministar Miljenić i suci sigurno znaju odredbe Zakona o parničnom postupku i Zakona o odvjetništvu, kao i pravne posljedice mirovanja odvjetničke djelatnosti", kažu nam na kraju iz HOK-a. 
 
Stoga ostaje pitanje, ukoliko ministar zaista nije znao da je u "sukobu interesa" hoće li se eventualno kazniti VIPnet ili sud u Samoboru koji je u siječnju 2012. godine prihvatio punomoć Miljenića znajući da je njegov odvjetnički ured u mirovanju. Ili je ovo još jedna priča o hrvatskom pravosuđu u kojem se i dalje ne zna tko pije, a tko plaća?  
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.