Egipatski predsjednik ima podršku SAD-a i godišnju pomoć od milijardu dolara

Foto: Hina

SAD su u srijedu objavile da je žele surađivati s novom vladom egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija, ohrabrujući ga da pristupi reformi ljudskih prava.

Američki predsjednik Barack Obama razgovarat će sljedećih dana s bivšim šefom vojske koji je u utorak postao egipatski predsjednik, priopćila je Bijela kuća.

Washington je nestrpljiv da surađuje sa Sisijem "na unapređenju našeg strateškog partnerstva i brojnih zajedničkih interesa SAD-a i Egipta".

Abdel Fatah al-Sisi koji de facto upravlja Egiptom otkad je smijenio islamista Muhameda Mursija prije 11 mjeseci proglašen je u utorak službeno predsjednikom pošto je pobijedio na izborima s 96,9 posto glasova.

SAD su odlučno odbile nazvati tu promjenu vlade državnim udarom što bi ga natjeralo, po američkom zakonu, da prekine godišnju pomoć od milijardu dolara koliko isplaćuje Egiptu.

U priopćenju Bijela kuća je istaknula da su se, kako tvrde promatrači, predsjednički izbori odvijali u skladu s egipatskim zakonom.

Izrazila je, međutim, rezerve spram onog što naziva "ograničenim političkim okolišem" u kojem se glasovanje odvijalo i potaknula novu Sisijevu vladu da ubrza reforme glede ljudskih prava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.