HGSS-ovo filmsko spašavanje na Velebitu: Unesrećenog nosili na leđima, krčili put mačetama

Foto: HGSS

U SRIJEDU, 8 siječnja, Županijskom centar 112 u Gospiću došao je poziv upomoć.

Gospodin (inače dugogodišnji planinar i vrsni poznavalac Velebita) javio je da je tijekom uspona na području iznad Dundović poda doživio nezgodu tijekom koje je ozlijedio desni skočni zglob. Djelatnici Županijskog centra 112 su odmah u konferencijski razgovor spojili i dežurni telefon HGSS-ove stanice Gospić i ispunili sve preduvjete kako bi se moglo započeti s akcijom izvlačenja unesrećene osobe.

Nakon obavljenog preliminarnog razgovora s unesrećenom osobom, vođa akcije gorskih spašavatelja utvrdio je da se unesrećena osoba nalazi za području Sjevernog Velebita, iznad Dundović poda, sjeveroistočno od Šegotske glavice. Ovo neurbano i nepristupačno područje je bez planinarskih i bilo kakvih drugih staza pa je najprije bilo potrebno locirati unesrećenog, a tek nakon toga planirati izvlačenje.

Kao u filmu: Ozlijeđenog nosili na leđima i krčili put mačetama

Pretraživanje terena potrajalo je sat vremena nakon čega je krenuo transport. Na žalost, teren je bio nepristupačan u tolikoj mjeri da unesrećenu osobu nije bilo moguće transportirati u nosilima već su spasioci bili prisiljeni improvizirati te unesrećenog nositi na leđima. Ovaj način transporta, iako improviziran, polučio je dobrim rezultatima te je unesrećeni, uz redovite izmjene nosača, polako spušten niz planinu.

Tijekom transporta nosačima se morao presijecati put mačetama što je dodatno otežavalo i usporavalo sam transport, ali to je bio jedini način. Osim članova HGSS-ove stanice Gospić, u akciji je sudjelovao i jedan djelatnik NP-a Sjeverni Velebit te jedan djelatnik PP Velebit.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.