"Irski holokaust": Istražuje se smrt 800 djece u crkvenom sirotištu

Foto: Djeca iz doma, Connaught Tribune, 21. lipnja 1924.

IRSKI Independent javlja kako je na zahtjev ministrice Frances Fitzgerald započela istraga oko stravičnog otkrića povjesničarke Catherine Corless koja tvrdi da je pored doma za neudate žene i njihovu djecu kojega su vodile časne sestre pronađeno 796 dječjih tijela.

Policijski istražitelji imaju zadatak pronaći sve preživjele, sve moguće zapise iz tog doba, te potvrde o smrti i knjigama u koje su zapisivane neudate majke i njihova djeca. Ovo je samo početak još jednog vjerskog skandala, piše Independent.

Novinari otkrivaju kako će se uzimati uzorci tla kako bi se testirali da se otkrije sadrže li ljudske ostatke. Jednu od najvažnijih uloga u istrazi imat će državna forenzičarka i antropologinja koja će morati utvrditi radi se li o ostacima djece umrlih u razdoblju od 1925 do 1961. godine ili se radi o ostacima koji potječu još iz 19. stoljeća.  Prema neslužbenim informacijama neke kosti pronađene na mjestu događaja mogle bi biti iz 19. stoljeća. Izvori bliski istrazi kažu kako će biti teško utvrditi radi li se o nekom zločinu.

Šokirani dječaci pobjegli kada su vidjeli rupu s lubanjama

Independent piše o slučaju kao o "irskom holokaustu" te dodaje kako je ta praksa možda bila češća nego što se mislilo. "Prve naznake užasa otkrivene su još 1970. godine kada su dva dječaka igrajući se otkrila rupu s kosturima. "Bile su to lubanje nagomilane jedna na drugu. Vidjeli smo kosti i dijelove odjeće", rekao je Barry Sweeney, jedan od tih dječaka koji je tada imao 12 godina. On i njegov prijatelj pobjegli su glavom bez obzira. "Samo smo trčali, sve dalje i dalje", prisjeća se Sweeney tog stravičnog otkrića. No, odrasli nisu obraćali puno pažnje na njihovu priču jer u Irskoj postoji puno neoznačenih grobova koji se većinom odnose na žrtve gladi iz 19. stoljeća.

"Irski holokaust - jedno od najmračnijih poglavlja irske povijesti"


"Tek sada su svi shvatili da tlo s 800 kostura sadrži možda jednu od nezamislivih tajni. Svaki novi detalj koji se otkriva u ovom irskom holokaustu donosi užas. Čini se da nam slijedi otkriće jednog od najmračnijih poglavlja irske povijesti", piše Independent.

"Katolička crkva bori se s optužbama za seksualno zlostavljanje, svećenici se međusobno pokrivaju, ali ovo što se sada događa je jedna prava noćna mora. Otkrivena grobnica optužba je protiv časnih sestara koje nije briga za tuđi život. Jedan političar naveo je da je ovo što se dogodilo ubojstvo", prenosi Independent.

Časne sestre Bon Secours, čije su se prethodnice trebale brinuti za mrtvu djecu priopćile su da su šokirane te obećale punu suradnju s istražiteljima kako bi se otkrilo što se zaista dogodilo.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.