Jedina regija EU bez meteoroloških radara: Dio Dalmacije pokrivaju samo talijanski radari

Foto: Srđan Vrančić/Cropix

DALMACIJA nema meteorološke radare pa se stanje prati zahvaljujući jakim radarima iz Italije, piše Crometeo. Za kontinentalno područje su radari nabavljeni prije više od 40 godina, a do širenja radarske mreže na Jadranu nije došlo zbog manjka novca.

"Postali smo dio Europske unije, a Dalmacija je ostala jedina regija koja nije pokrivena meteorološkim radarima. Crometeo u svojoj neprofitnoj djelatnosti vrlo često koristi radarske snimke susjednih zemalja, a upravo zadnjih nekoliko mjeseci Italija je napravila snažan iskorak pokrivanja cijele zemlje radarskim mjerenjima. Bez obzira na to što su današnje satelitske snimke i sve prognostičke karte bitno napredovale zadnjih godina, i dalje bez meteoroloških radara nema načina da se precizno utvrdi trenutačna pozicija oborina, njihov intenzitet ili kretanje tučonosnih oblaka", kazao je za Slobodnu Dalmaciju Rade Popadić iz Crometea .

Građevinski fakultet u Rijeci nabavio je radar X band 3cm valnog područja za potrebe istraživanja oborina na području Rijeke i Kvarnera, a DHMZ će te podatke uključiti u radarsku sliku. Udruga Crometeo krenula je s razgovorima na splitskom FESB-u kako bi se sličan uređaj postavio i na tom fakultetu u čemu bi znatnu logistiku imali stručnjaci s ovog fakulteta i Državni hidrometeorološki zavod.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.